2021. március 27., szombat

Ajro vízi jó?

Naná, hogy senkit sem érdekel a eurós (s még víziós) táncdalfesztivál, a normális embereknél eleve a kuturális horizont alatt van, hiszen látványos, profi, és mérhetetlenül szar.
De most kiderült, hogy valamire esetleg mégis jó, amennyiben Lukasenka belarusz diktátornak talán okoztak egy rossz délutánt, mondhatni felbaszták benne az ideget.

Mert a csodásan fehérorosz (ebből a fehér nem számít, Putyin elvtársat az összetett szó második tagja érdekli) országszerű diktatúra egy olyan számot nevezett az Ejrovíziós Dalfeszt Iválra, ami alig áthallásos módon a diktátor elleni tüntetőkön gúnyolódott.
Erre aszonták nekik, hogy de ezt azért már mégse, tessenek valami mást nevezve küldeni, mire - mint egy rendes diktatúra - beneveztek ugyanattól a bandától egy másik, hasonlóan ostoba dalt, úgyhogy a bjelo oroszokat kibaszták a „dalversenyből“, mint macskát dalni.

Amire azt mondta vállalhatatlanul téeszelnök/ párttitkár fejű Továris Lukasen (én már nem tudom, hogy Lukasenko vagy Lukasenka a helyes, értem miért e két változat az átírásban, csak kurvára nem érdekel), hogy dehát ez politikai döntés volt!

Ami egyébként igaz, és tegyük hozzá gyorsan: végre! Ennek az ócska táncdalfesztiválnak végre adott némi értelmet, hogy például azért van a nevében az európai, hogy azt legalább számon kérhessék egy efféle posztszovjet szemétládán.
Szimbolikus a gesztus nyilván, de hát a komplett életünk szimbólumokból épül fel, pontosabban az a része, ami túl van az eszek-ürítek-alszok paradigmán.

Ettől még nem nézek táncdalfesztiválokat (az ócska popzenére egyszerűen nincs időm, rögtön a kedvem után), de ez azért mégis riszpekt.

És akkor egy jó dal, nem ejróvíziósan, de tanulságul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése