2021. március 14., vasárnap

Pin Up

Ma van a világnapja, a pínap. Nem a csónakos fickóé abból a filmből, akit nem evett meg a tigris, de  megette a hajószakácsot, hanem a számé, ami a matekórákon 3,14, és hát ugye március tizennegyedike az....
Pedig.  A Pí nem 3, 14, hanem az első ötven tizedesig 3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510, és még ez sem pontos, közelítőleg sem, egészen kocka alakú japánok már néhány billiárd(!) tizedesig is kikompjúterelték az értékét, és még mindig nem találtak benne semmi ismétlődést vagy szabályszerűséget.
Mikor iskolás voltam, még az egyetemen is, aszonták a matektanárok háttérhatalmi szabadkőműves páholyának röpdolgozattal világuralomra törő tagjai, hogy a pí az egy irracionális szám.

Hát egy nagy faszt! A szám az szám, az mindig racionális, ami irracionális az nem szám, az egy drogos költő ködös hasonlata egy őszi reggelen, de amiről nem tudjuk, hogy mennyi, az eleve nem lehet szám. Mert kérdem én, lehet a boltban három pí a négyzeten zsömlét kérni? Naná hogy lehet, kérni bármikor, de kapni azt nem lehet, mert a pult mögött  csaj nem azért lett boltos, mert iskolás korában vakon hitt az irracionális számokban.  Hogy gyök kettő, meg ilyenek...

Amúgy a pível ki lehetne számolni az ideális zsömle kerületét, arra mondjuk jó lehetne, ámde:
- Nincs ideális zsömle, a zsömle ugyanis sosem kerek, mert ahogy Föld sem gömbölyű, hanem geoid, úgy a zsemle is zsemloid, maximum.
- De ha ideálisan kerek lenne, annál rosszabb lenne neki, hisz mivel nem tudjuk, pontosan mennyi a pí értéke, ki sem tudnánk számolni a pontos kerületét. Mondhatni a zsömlének irracionális kerülete lenne, de az irracionális zsemle nem lenne elég konkrét ahhoz, hogy megvajazzuk. A nélkül meg nyilván semmi értelme.

És az egész katyvasz megfejtése természetesen az, hogy a pí nem létezik, az ókori görögök találták ki, pont mint az atomokat (kérdem én, látott már valaki a józan paraszti saját két szemével atomot?), a negatív számokat (ami nincs az nincs, az nem tud sokféle mértékben nem lenni), vagy azt hogy az érzékelés központja az agy (pedig világos, hogy a szememmel látok, a fülemmel hallok stb, az agyammal nem tudok ilyet, pláne tapintani).

nlc.hu

Persze ezek a tudósok mind ilyenek. Egy William Harvey nevű angol, valamikor a 17. században állítólag "felfedezte" a vérkeringést, miközben nyilvánvaló, hogy a vér nem kering, mindig ugyanott van eloszlásban a testi szervezetünk belsejében. Ha megvágom az ujjam ugyanott, mint előző nap, ugyanott vérzik, és nekem senki sem fogja bemesélni, hogy a vér véletlenül pont akkor járt az ujjamban, mikor megvágtam. Mer' tudta előre, mi? Egy fenét, ott volt az végig.

Szóval ennyire kell komolyan venni a pít is, meg az ő világnapját. (Állítólag Einstein is március 14-én született, állítólag 1879-ben, gondolom nem véletlenül...) Vagy bármilyen világnapot.
Hiszen huszadikán lesz a boldogság világnapja, miközben a boldogság az pont olyan valami, ami nincs, az "átmeneti elégedettség" világnapján legalább lenne mire emlékezni, de ez már derogálna az ENSZnek. (Amit amúgy egy magyar, Ensz Géza alapított 1972-ben, egy bécsi társasutazás alkalmával a Westbahnhof férfivécéjében, csak ezt később letagadta a New York - Tel-Aviv tengely.)

Akkor már inkább várjuk meg július 14-ét, akkor lesz a Cápatudatosság Világnapja (Shark Awareness Day), mert bár annak sincs semmi értelme, de legalább tizedesjegyei sem, szóval a píhez képest ennyivel beljebb leszünk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése