2021. március 12., péntek

Elmaradó idus

Idén megint elmarad a március tizenötödike, ami persze nem nagy baj, az úgynevezett nemzeti ünnepek nálunk amúgy is arról szólnak, hogy politikusok ostobaságokat besszélnek az összeverődött népnek, melyben aláhúzzák, kiemelik, hangsúlyozzák és nyomatékosítják, hogy a forradalmárok méltó örökösei bizony ők maguk, valamint hűbéreseik. ('Gusztus huszadikán ugyanez szentistvánban.) Az meg a fenének se hiányzik.

Gondolom ezzel párhuzamosan az idén se szúrja le Húliusz Cézárt Teisfiam Idus, a közismert brútusz, még jó hogy Shakespeare már jó rég megírta a sztorit. Petőfi se szabadítja ki Stancsicsot, pedig rajta speciel lenne mit. Káder János is egy üres stadionban mond majd beszédet, így csak a testőrei alszanak el rajta, de majd álmukban csengetnek picit, miközben az istenadta nép otthon ül a monitor előtt és  fészbukon tűzi ki kokárdát, már ha.

Szóval bár forr a dalom, de a szabadságharc hómofiszban zajlik csak, esetleg majd húsvétkor bepótolják. Mert a húsvét az amúgy is olyan forradalmi (Fel! Támadunk! - ugyebár), bár a Jézus nevű, krisztusi foglalkozásút, ha ma élne, minden bizonnyal "primitív, baromállat hippinek" minősítené Ötösszámú Párttagkönyv Zsolt, a bájer.
De hát épp erről szól az ünnep, az emelkedettségről, meg annak lerántásáról a disznóvágások méltóságának szintjére, elvégre nem létezik olyan drága öltöny, ami elfedné a hatalom görcsös akarása által kiváltott szalonnás tekintetet, és légyölő szájszagot.

Ezt idén is megússzuk, és gyanús, hogy Ártunknak és Ormányunknak most nincs is nagyon ellenére, elvégre az elmúlt hónapok emberéletekben mérhető töketlenkedése után más se hiányozna nekik, csak valami jó kis forradalmi hangulat. Amúgy persze mindig minden hatalom úgy van vele, hogy a forradalom az ő, ha másképp nem is, de a korábbi forradalmak örököseként, mindenki más legfeljebb lázadó. Vagy ahogy a ProstiSrácok félhülye propagandistái fogalmazni szoktak: ideiglenesen hazánkban állomásozó ellenzék. Az ilyen "ünneplés" meg tényleg a hátunk közepére, csak a miheztartás végett.

kepregeny.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése