2021. március 17., szerda

Lá Fhéile Pádraig

Ma van Szent Patrik napja (aki nem azonos Spongyabob retardált haverjával), ami az írek legvilágszertébb nemzeti ünnepe, fél Észak-Amerika lát benne remek alkalmat a nyilvános lerészegedésre. Főleg a keleti parton persze és elsősorban Bostonban, mert az ottani írek, vagy a magukat írnek képzelők populációjának nagyjából az a központja. (És egy ismerősöm szerint - aki sokáig élt ott - az egyetlen rendes európai város az Atlanti óceán azon oldalán.)

Szent Patrik amúgy nem volt Patrik (Maewyn volt a neve), de még csak ír sem, mert az akkor római provinciában, Britanniában született, szóval a másik szigeten,, ami mai is jelentős kulturális határt jelent. Az ír szigetre úgy került, hogy tinédzserként oda adták el rabszolgának, szóval akkor még nem úgy nézett ki, hogy egyszer ő lesz az ország védőszentje, dehát onnan volt szép nyerni. Mert később visszaszökött a britekhez, pap lett, és már püspökként ment vissza téríteni, jelentős sikerrel, hisz az írek ma is annyira katolikusok, hogy nagyon. (Ha az olaszok jobban szeretnék a krumplit whiskey-vel, akkor akár helyet is cserélhetnének, ha megunnák a mediterrán éghajlatot.)

Persze Szent Patrik napja is úgy járt, mint a Halloween, a karácsony vagy a húsvét, azaz szekularizálódott, rég lefoszlott róla az egykori püspök emléke, és maradt a buli meg a tömeg, melyben zöldre festett arccal, boldogan és nagyon részegen vonul  a nép, hamisan énekel, és valaki mindig lehányja a következő utcasarki tűzcsapot.
De hát valljuk be őszintén, karácsonykor vagy húsvétkor sem Jézus az első, hanem a bejgli, az ajándékok, a rokonokkal feszengés, vagy ilyentájt a sonka, a a sütik meg a fikuszra aggatott húsvéti tojások. 

Vicces, hogy idén húsvét vasárnap április negyedikén lesz. Ami ugye a gengszterváltásig felszabadulásunk ünnepe volt, munkaszüneti nap meg mifene, de azóta már felnőtt legalább két generáció akiknek semmit sem mond e dátum. Amúgy valamikor a nyolcvanas években is volt már ilyen, hogy a húsvét pont negyedikén következett be, ami nagy megkönnyebbülés lehetett a főelvtársaknak, hogy most tényleg nyugodtan ünnepelhetnek húsvétkor, nem kell hülye, locsolkodós népszokásokba csomagolni az össznépi ereszdelahajamat bulit.
Hisz ami az íreknek Szent Patrik  napja, az nekünk a húsvét, a nagy zabálások és a legitim lerészegedés alkalma, mikor is a profik vasárnap rúgnak be, hogy hétfőn legye idejük józanodni, de az amatőrök hétfőn locsolkodva, mikor is másnap hülyén néznek ki a fejükből a melóhelyen, hogy mit keresnek ők itt, mikor otthon kellene haldokolniuk.

De akkor most valami zöld, valami régi, valami ír:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése