2021. március 16., kedd

Szó bennszakad. Hangfenn? Akad...

Nem vagyok kibékülve a nyelvvel, mert egyre többször idegesít gyakrabban, hogy a szavaknak nincs rendes jelentésük, meg hogy tök ugyanazt a dolgot tudjuk sokféleképpen hívni. Mármint a mondásukat. Szerintem egy rendes nyelvben az „egy szó - egy dolog“ az alap, csak hogy ne legyen félreértés, ne kelljen mindig azon gondolkodni, mire gondolhatott az a kurva költő?
Ott van például az a szó, hogy függöny. Simán hívhatnánk lógványnak is, hiszen a függ meg a lóg az majdnem ugyanaz, de ha valakit zavar hogy máris két szó van rá, össze is lehetne vonni: függöny + lógvány = függvény! (Mondjuk rémlik valami matekszigorlatról, hogy az ilyesmit nem szokás ablakok elé akasztani, de matematikául úgyis kevesen beszélnek, ők meg nyugodtan hívhatják ezentúl parciális leképezésnek, erre a hülyeségre úgysincs igény a széles néptömegek részéről.)

Mostanában egyébként is tele vagyunk mindenféle kitalált szavakkal, hogy „oltakozás“, meg „pandémia“ meg ilyenek. Na most, szerintem Pandémia az a gonosz királyné valami ógörög sorstragédiából. (Mert én klasszikusan művelt vagyok amúgy, és ismerek görög sorstragédiákat, mint a Homérosz. Meg a  Júliusz Cézár.) Az oltakozásnak viszont semmi értelme, gondolom az „oltári adakozás"-ból rövidülhetett, aminek persze így sincs értelme, legfeljebb csak magyarul van. Vagyis az oltakozás az, mikor az embernek fura ruhás papok nápolyit tolnak a szájába, igen ünnepélyesen, de én mondjuk nem értem, hogy ha ezt tömegesen csináljuk, akkor miért lesznek majd kevesebben halálosan náthásak?

Náci bácsi (Ignác amúgy, csak valamiért jobban szereti ezt barátságos megszólítást), a Kardántengely és Sör Szaküzlet eladója szerint amúgy zavaróak a több mindent jelentő szavak is. Az unokája, aki a Géza kisebbik fiának az évfolyamtársa a Boci és Pipi Látványelemi Szakfőiskolán, a múltkor elment diákmunkára levelet válogatni, és tisztár kiröhögték a postán, mikor megjelent kantáros nadrágban, egy gereblyével. De hát senki nem mondta neki, hogy milyen levelekről van szó!
Náci bácsi azt is mondta, hogy a hétvégén bálba megy, mert már vége annak a hülye farsangnak, és már egy ideje nagyböjt van, ideje tehát mulatni. Ő ugyanis vallásilag nem keresztény, hanem hungaropogány - őstáltos - szkítapanteista, és direkt szereti a szentfazék szomszédait bosszantani azzal, hogy ilyenkor mulat nagyot a haverjaival, akik közül  Lali, a Heretaposó nemrég találta fel a cintányérokból készült üstdobot.
Egyelőre két rendezvény között ingadozik, az egyik a Kia, a másik az Ordi, de még nem tudja, melyik bál lesz majd a nyerő.
Talán mindegy is, ez esetben is csak az elnevezésekben van különbség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése