2021. március 26., péntek

Szonett op. 1.2

A szonett egy 14 soros, kötött rímképletű (és eredendően kötött ritmikájú) versforma, van Shakespeare-i meg Petrarcai változata, bla, bla, bla... de nem véletlenül hagytam ott annak idején a magyar szakot.
Viszont most bekattant egy régi emlék (hja, akinek csak ez maradt...), hogy anno, abba a rövid időben, mikor nyelvészet meg irodalomelmélet szemináriumokra jártam, sérelmemre, úgy kellett megtanulnunk  a klasszikus versformákat, hogy hétről hétre írnunk kellet egyet. Például szonettet, ahol nyilván csak az volt a szempont, hogy formailag az legyen, nem kellett szólnia semmiről.

Na, ez nekem ment, kizárólag a szótagszámra meg a rímképletre figyeltem, gyakorlatilag leírtam az első eszembe jutó szót, ami épp a soron következő... khm... sorba illett. Értelme nulla, tartalmatlansághoz a forma, kár hogy már nincs meg az a remekmű, basszus, '92 őszéről. Egy versszak viszont megragadt a fejemben, a többit most hegesztettem össze (az túlzás lenne, hogy írtam), konkrétan a második az tényleg idén lesz huszonkilenc éves. És hát mit is mondjak, egy centivel sem lett kevésbé ostoba, még jó, hogy szándékosan az.
Méltányos honoráriumért Ákos-, valamint Republic-jellegű dalszövegeket is vállalok, szerintem azok is így készültek, ha már regényt vagy drámát nem bírok írni (no igen, a lustasággal díszített tehetségtelenség), legalább lehetnék háttérember egy kínos sláger mögött.
Nem igazán tudom, lehet hogy a költészet napja akad be nekem? Nekem, aki nem is szereti a verseket, bár lehet, hogy pont ezért jó efféle kamu-lírát gyártani:

Írtam egy szonettet, de minek?

Kizárt a lélek, messzi sóhajok,
Felettes énem csendben felsikolt,
Elképesztően átlagos vagyok
Engem már az élet harmadolt

Elég a színes, írva körbejár
Egészen ősi, adott főhazug, 
Alantas élet minden éve vár:
Kegyetlen őszi bőrkabát aludj!

Minek is ázok, méltán semmilyen
Voltam, de egykor még büszke és hiú,
Mára a vágyak tárgya elpihen:
Sehol sincs már az egykori fiú
Küzdök még kicsit, de nem élvezem
Kihalt körülöttem az értelem

2 megjegyzés:

  1. Igen, emlekszem a kegyetlen oszi borkabatra.

    VálaszTörlés
  2. Pedig akkor még Egerben küzdöttél a kőzettan, vagy valami vizsgával. Biztos idéztem magam később is, mint most, de tök jó, hogy neked még ismerős :)

    VálaszTörlés