2022. április 7., csütörtök

A becsapódások hiányzó újszerűsége

Érdekes videó jelent meg  a 444-en (eredetileg a twitteren), amiben az látszik, hogy bombák csapódnak London ikonikus épületeibe. Csak hogy a nagybritánok érezzék a gondoskodást, hogy az ukránok rájuk is gondolnak, milyen lenne ha most épp őket bombáznák. Mondjuk a második világháborúban bombázták a várost eleget, ezt a tweet közreadója is elismeri, de talán épp ezért nincs ezen már mit magyarázni. Ráadásul a britek akkor annak a Szovjetuniónak voltak szövetségesei, amelynek Ukrajna is része volt. Legfeljebb nem wolt még twitter.


Meg hát azóta már - hollywoodi filmekben főleg - már annyiszor láttuk fölrobbanni a Fehér Házat, meg nézhettük meg ahogy romba dől Manhattan (miközben ráborul egy repülőgép-anyahajó is), meg ugye az a sok kurva üstökös, hogy azokhoz a képekhez képest ezek nem igazán felzaklató képek.

Mondjuk az epikus pillanat, mikor fölrobban a parlament óratornya (ezt sokan tévesen, ám közkeletű módon Big Ben néven emlegetik), de az igazán sokkoló képeket azért mégis innen a szomszédból kapjuk. Ezek persze Vlagyimir Vlagyimirovics Pszichopatov elvtárs szerint ugyanolyan filmtrükkök, mint mikor atomtámadás éri mondjuk Los Angelest. Hisz ott ez csak kulturális értelemben képzelhető el, úgy mondjuk rendszeresen, de 9/11-re azért még mindenki emlékszik, aki elmúlt huszonöt, és nem drogozik túl sokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése