2022. április 18., hétfő

Hírértéktelenség benyalással

Néha már magam sem tudom, hogy keveredek egy-egy weblapra, hisz vannak olyanok, melyekre eleve sosem kattintanék magamtól, nem mintha ellenérzéseim lennének velük kapcsolatban, egyszerűen nem érdekelnek .Ebbe  kategóriába tartozik sz összes bulvárlap online verziója, egyszerűen nem pazarlom az időmet és idegrendszeremet ilyen szarokra, hogy Blikk, meg Sztori magazin meg hasonló kulturális hulladékok. (Az origót is puszta mazochizmusból olvasom néha, meg ha lusta vagyok kávét főzni, de a vérnyomásom már a földszintem jár, miközben én maradok az elsőn.)

Ehhez képest beleszaladtam a Bors című izébe, biztos mellékattintottam valahol, ahol nem kellett volna, és megállapítottam, hogy ez bizony nem egyszerűen valami legalja tabloid, hanem még  seggnyaló is, a maga keresetlen módján. Politika ugye eleve nem sok van benne, míg az origónak csak úgy a fele a cicivillantós-seggrázós-tangában fetrengős tematika, itt ez inkább kétharmad, a maradék meg cuki fotó gyerekekkel, meg hogy megölte-kibelezte-mindmegette egykori házastársát, válik a sztárpár, újból összejött a sztárpár, és hasonlók. (A legjobb, mikor egy az egyben behúznak valami instás vagy fészbukos posztot, adnak neki egy címet, hogy" VV Ribanc szekszi képet posztolt", oszt'meg is van a "cikk") .Ilyen sűrű és súlyos, a Haza sorsát alapvetően befolyásoló hírek mellett nyilván nem fárasztják az olvasókat közéleti unalmasságokkal, a politika nem téma, csak a politikusok, akik persze ebben a kontextusban szintén celebek, csak ők nem villantanak semmit. Mondjuk szerencsére, most képzeljük el mondjuk Dobrev K.-t tangában. Vagy ne, inkább mégse...

De ha már a politikus is celeb, jár neki a benyalás, mondjuk láthatóan leginkább akkor, ha fideszes, a Bors a maga módján így bír kormányhítűséget villantani. Ma például ez ért náluk  nyitólapon kiemelt pozíciót: "Imádnivaló fotó: O***n V****r meglocsolta unokáit." (Bocs, de kibaszottul utálok csúnya szavakat leírni itt, ezért a csillagozás.)

Merthogy a pártvezér és kancellár tartja a húsvéti hagyományokat. Az mondjuk nem világos, hogy a locsolkodáson kívül még mit is, mert az még önmagában nem ér többes számot. Esetleg azt, hogy zabál, bebaszik, kidől, és hosszabb távon egy újabb tokát növeszt? Jó, hát a "téeszelnök két infarktus között, felessel" imidzsébe passzol az ilyesmi, de hogy ettől imádnivaló lenne? Meg hogy az a természetes, hogy elmegy meglátogatni az unokákat, és hopp, egy óra múlva már egy bulvárlap címlapján játssza a jóságos nagyapát? Hát istenem, valaki a karmelitából vagy a rogánügyi tárca nékülitől véletlenül felhívta a Borsot, hogy van egy-két jó fotó a fészbukon, feltétlenül nézzenek fel, ha maguktól nem jutott még eszükbe. Mert véletlenül az egyik udvari fényképész is pont akkor járt locsolkodni a környéken, és lőtt néhány közepesen cuki képet, de a híveknek elmegy, szóval jó lesz az a főoldalra, pláne ha akarnak még hirdetéseket a jövőben is.

Ez az igazi deal,  a felcsútinak jó, mert ingyen reklám, a lapnak nem kerül semmibe (hisz már megint az a hír, hogy mi van a fácsén), az állami cégek - miként maga az állam is - meg kurva jó hirdető, az isten pénzével is kitömve, a fogyasztóik kulturális nívóját pedig nemigen van már hova rontani.
Így hír lesz az, aminek amúgy az égvilágon semmi hírértéke nem lenne. Persze ez még nem a legalja, majd az lesz az abszolút nulla pont, mikor arról tudósítanak, hogy a főnöknek reggel mennyi sikerült a vécén, és milyen állagú volt. De ehhez először a stábjának ki kell posztolnia a közösségi médiában, mert a Bors-szerű helyeken leginkább csak a CtrlC-CtrlV típusú "újságíráshoz" értenek, plusz abból nem lehet gond, hisz már eleve kint van az internetes web világhálóján.

Betyárok bögyös menyecskéket kényszerítenek 
vizespóló (-szoknya?) versenyre. (hu.wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése