2022. április 7., csütörtök

Az igazság bajnokai

Ja, ez is egy filmcím, egy dán (és részben talán svéd darab) film címe. Ahol az Igazság bajnokai valójában egy fedőszervként motoros bandaként működő, de alapvetően drogban, gyilkosságokban és főleg emberkereskedelemben utazó feketegalléros bűnözők betéti társasága. Akik kinyírják egyik kiugrott tagjukat, de nem szimplán lelövik, hanem szerveznek egy merényletet a vonat ellen, amelyen utazik, hogy az egészet egy vasúti balesetnek tekintse a hatóság. Annak is tekinti, csak épp az egyik túlélő, egy nagyjából Őrült Tudósnak (pontosabban az Őrült Tudós egy árnyalatnyival normálisabb haverjának) kinéző faszi, a megszállott statisztikus meg adatelemző ezt máshogy gondolja. Nyilván helyesen.
,
Úgyhogy megkeresi annak a nőnek a családját, akinek átadta a helyét a vonaton, és aki így helyette halt meg, hogy előadja az elméletét. A nő férje, illetve ekkor már özvegye viszont épp e tragédia miatt repült vissza (talán)Irakból Dániába, szóval egy poszttraumatikus mindenféle kiégettségben szenvedő fazon (na ő Mads Mikkelsen, aki itt sem tud hibázni), és mivel a rendőrség nem nagyon akar foglalkozni velük (bizonyítékokat meg nem mutathatnak nekik, azokat azért nem teljese legálisan szerezték) saját kezükbe veszik az ügyet.

És akkor innentől két szálon fut a cucc, van egy apa-lánya magánéleti dráma, meg egy látványos bosszúpornó, ahol Markus az ex-katona, meg három durván félnótás, de legalább újdonsült haverja főleg géppisztolyos érveléssel küldi a pokolra a bandatagokat. Na jó, az elsőnek még puszta kézzel tekeri ki a nyakát hősünk, de onnantól inkább a gyorstüzelő fegyverekre bízzák a privát igazságszolgáltatást.

port.hu

És ami fura, a ködös-sötét utcákon zajló leszámolást időnként vicces epizódok kísérek. Nyilván főleg azért mert a Markust segítő három muskétásból kettő konkrétan klinikai-pszichiátriai eset, a harmadik mg egy lelkileg megtört, de legalább mozgássérült fura fazon. Az ex-katona lánya is sérült, na ja, nemrég halt meg mellette az anyja, a pasija viszont egy folyton pszichologizáló, love-peace vonalon működő neohippi, úgyhogy nem csoda, ha Markus néha behúz valamelyiknek.
Amúgy még hepiend is akad, de egy akkora mészárlás után, amit az előző jelenetben performálnak. minimum egy hangulatos szentestézéssel kell zárni.

Szóval ez a film néha lélektani dráma, néha sorstragédia, néha akciófilm, néha meg fekete komédia - ezt így Martin McDonagh tudja hasonlóan keverni, mondjuk a Három óriásplakát Ebbing határában című remekében.  Lehet hogy az a titok, hogy ő és Anders Thomas Jensen is előbb voltak írók, aztán lettek rendezők, avagy ki más tudná jobban megrendezni a forgatókönyveiket, mint ők maguk. Olyankor nem kell azon töprengeni, hogy mire gondolhatott a költő? Ja, és bosszúfilmnek meg kis híján Oldboy-minőségű. A cím meg azért szellemes, mert hőseink úgy lesznek az igazság bajnokai, hogy kinyírják az Igazság bajnokait, csak hogy látható legyen, hova lesz a nomen est omen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése