2022. április 18., hétfő

És éljen május másodika is!

Mit ünneplünk húsvét hétfőn? De tényleg, a nagypénteket azt értem, a húsvét vasárnapot is (felhal, megtámad, elmegy), de a hétfő az mennyiben fontos?
Hát semennyiben, pontosabban annyi az ügy, hogy vannak népszokásaink, például egy hétfő, ami garantált szabadnap. Az egykori paraszti kultúrában locsolkodtak is, ma már az urbánus lelkek simán csak bebasznak, hisz senki nem vesz már penetráns szaglatú kölniket, de ha mégis, a második nőrokon után úgyis megissza, mindegy, csak üssön.

De ennek a hétfőnek semmilyen egyházi jelentősége sincs, teológiailag annyit számít, hogy még hat nap a következő vasárnapig, meg lehet tudni, hogy honnan kell számolni a pünkösdöt, ami egy királyság, csak azt még annyira sem érti senki, mint a húsvétot, de végül is minek érteni, ha hosszabb tőle a hétvége. 
És akkor  még különösebb túlzásokba sem esünk az ünnepléssel, elvégre az angolszászoknál csak a karácsony tizenkét napos. (Vízkeresztig tart, ami egy Shakespeare dráma, vagy amit akartok.) Jó, azt kevesen lógják végig, ünneplést színlelve, de ismertem egyszer egy skótot, aki kifejtette, hogy a két ünnep között azért a haverjaival elég sokat isznak, újévkor másnaposak a négyzeten, úgyhogy rá kell inni, és úgy harmadikától kell még az a pár nap, hogy munkaképesek legyenek. Meg hogy eszükbe jusson, hol is dolgoznak. (Konkrétan hogy melyik tanszéken a melyik épületben, mert eme derék felföldi alkoholisták egyetemi fazonok voltak amúgy. Csupa céltalan értelmiségi.)

Amúgy javasolnám a húsvét kedd bevezetését is, munkaszüneti jelleggel, hogy azoknak, akik mégis locsolkodásba fognak, legyen egy plusz napjuk józanodni, miközben lehányt piros tojásokat rakosgatnak a hűtőben. Aki meg nem iszik és/vagy nem locsol (én is csak a szobanövényt vízzel, magamat meg teával), annak járjon jutalmul a kedd, ha már ilyen visszafogott jófej volt. Ráadásul így csak három napos lenne az ünnepi munkahét. Márpedig három nap munka, és utána újra két nap pihenő, az egy egész vállalható deal, úgyszólván bárkinek.

És akkor lehetne ez a húsvét kedd (reggelek) himnusza:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése