2022. április 17., vasárnap

Rünnepi eggel

Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek, így pünkösd hétfő reggelén. Nagy ünnep a mai, 1492-ben e napon olvasta fel Szent István korintusiakhoz írt intelmeit Könyves Kálmán, a Nemzeti Múzeum képcsőjén, később Táncsis feltámadt börtönéből, de a cenzúra miatt nem bírták rendesen kinyomtatni, a jászolban. Falun ilyenkor májusfákat állítottak a lányok, hogy azzal locsolják meg a piros tojásokat a Szent Jobb körmeneten, valamint kenyérrel és sóval várták a délután fél hármat, mikor a tévében kezdődött a karácsonyi vízi- és légiparádé.

A Húsvét (spanyolul Navidad, angolul Meat Taking) a muszlimoknál is nagy ünnep, de csak ha a Vatikánban épp kedd van, egyébként csak annyi, hogy aznap babot kell enni kecskehússal. Amúgy ez náluk is a letámadás ünnepe, mikor a próféta (nem tudjuk, valamelyik) felment a hegyre kőtáblákért, de csak bokaficamot tudott szerezni, szerencsére halálosat. Így legalább az emberei nem dolgoztak hetekig feleslegesen a sziklasír kivájásán, volt hová tenni az utána maradó fejadagokat, hisz a kecske-bélszín rém rosszul bírja a tűző napon. De ennyit a spiritualitásról.

A Ska Punk Egyház a következő zsoltárokat javasolja a mai ünnep reggelére, de csak ha fél óránál régebben ittunk kávé. (E kettőhöz jelszavaink valának haza, és bortbúzát! Fel, támadunk!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése