2022. április 8., péntek

TikTok a kertben

Na jó, igazából  Titkok a kertben, de néha nem bírok ellenállni a különösen szánalmas szóvicceknek. Pláne mert a HBO négyrészes minisorozatának már az első epizódjának első feléből kiderül, hogy a titok az két elásott hulla. Ami hát innentől nem titok, hanem tény.

A hullák pedig a Susan nevű, nem kicsit megzakkant nő szülei, akiket a férjével, Chris-szel tettek el láb alól, valamint six feet under, még úgy tizenöt évvel korábban, az akkori házuk kertjében. És azóta is menekülnek, meg hazudoznak a rokonságnak, hogy hol is van fater meg mutter. 
Épp Franciaországban élnek, illetve főleg nyomorognak egy lepukkant lakásban, a kifizetetlen gáz- és mindenféle számlák árnyékában, a pasi nem kap munkát, mert igazából nem tud elég jól franciául, a nő meg eleve alkalmatlan lenne ilyesmire. Ő egy álomvilágot rakott össze magának, főleg régi westernfilmek kliséiből, miközben inkább egy középkorú, kispolgári Bonnie és Clyde ők. Nyomorultak, de szinte szimpatikusak, a nő menekül a valóság elől, a pasi próbál megbirkózni vele (mondjuk nagyjából sikertelenül), de hamar kiderül, hogy ki a főnök. Cherchez la femme - ha már a franciáknál egzisztálnak.

És akkor egyszer csak lebuknak, annyira nincs pénzük ugyanis, hogy Chris felhívja a nevelőanyját, nagyjából elmondja mi az ábra és pénzt kér. Tabitha mama meg két kapura játszik, mert egyrészt küld pénzt, másrészt meg felhívja az angol rendőrséget. (A három londoni zsaru igazán szórakoztató karakter.)

filmsor.hu

Szóval a sorozat valamiféle krimi, ráadásul igaz történet alapján (a házaspár jelenleg is 25 éves börtönbüntetését élvezi) de nagyon messze megy a hagyományos krimi kliséitől. Egyfelől az elején még az van kiírva, hogy "ez egy igaz történet", aztán eltűnik a true szócska, és marad, hogy "ez egy történet". Mert a páros a mai napig ártatlannak vallja magát, hogy hát ez baleset volt, ők csak a testelásásban bűnösök, de az meg egy rendes gengszter-rap klipnek is elengedhetetlen dramaturgiai eleme, szóval nem akkora ügy, pláne másfél évtized távlatából.

A sorozat amúgy folyamatosan játszik azzal, hogy ez egy valós fikció, az első rész elején már rögtön halljuk, hogy "csapó, eső indul", és tényleg. Aztán a szereplők időnként belebeszélnek a kamerába, kinézve a képből, meg konkrétan látjuk, ahogy díszletek közt zajlik a cselekmény.
Az egész atmoszférája amúgy pazar, mint ahogy a két főszereplő is. Susant ugyanis Olivia Colman adja, Christ meg David Thewlis. És persze az egészet miattuk néztem meg, amúgy jogosan, de a többiek is jók, meg az egész úgy egyben. Dráma, komédia, mifene, bírom mikor műfajilag besorolhatatlan a cucc.

hbomax.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése