2022. április 26., kedd

Atomerőművészet

Azt olvasom az internetes világhálón, hogy a mini atomerőművekkel szabadulnának a britek az orosz gáztól, ami ugye függőséget okoz, különösen posztszovjet, pszichopata diktátorok tekintetében. Merthogy van ilyen technológia, például ilyen mini reaktorok hajtják az atom-tengeralattjárókat, melyek ezen felül maguk is atomokból vannak, bár vagyunk így ezzel néhányan a létezésben.

A fentebb linkelt cikk szerint jelen árfolyamon olyan nyolcszáz millióba kerülne, elpöfögne vele egy gyár, a felesleget meg be lehetne táplálni a hálózatba. Az egész elférne egy konténerben, és Rolls Royce illetékesei már azon gondolkodnak, hogy ez jobb üzlet lenne, mint a repülőgépek sugárhajtóművei. Mert igazából azokból keresik a nagy pénzt, meg hagyományos robbanómotorokból, puccos autókat talán már csak megszokásból gyártanak, bár gondolom az sem veszteséges.

De nekem eszembe jutott, mi lenne, ha nem csak cégek vehetnének ilyeneket pár év múlva, hanem magánszemélyek is, elvégre a kapitalizmusban a cégek is jobbára magántulajdonban vannak. (Ebből is látszik, hogy nálunk gazdaságilag is egy hibrid rendszer van, csak libafoszöld rendszám nélkül.)

De ha bárki, akinek van közel egymilliárdja forintban, vehetne ilyet, nekünk akkor sem adnának el belőle a nagybritánok, hisz a közkeletű bon mot szerint, ha nekünk lenne atomfegyverünk, magunkra dobnánk le. Márpedig egy fasza kis atombomba úgy kezdődik, hogy Géza bá' vesz egy mini reaktort, azt beteszi a garázsba (miután kibaszta onnan a Jaguárját, mert ez mégis csak egy Roll Royce, ami menőbb), dúsít némi hasadó anyagot, és átdobja a kerítésen. Elvégre az a szemét Lajos a szomszéd villából angol kertet csinált, pedig ő a szögletesre nyírt francia kertet szereti nézegeti a medencéje mellől. Plusz egy rohadt komcsi, hisz megvette azt a másfél megyét, amit Géza magának nézett ki. Szóval megérdemel egy kis brit urániumot, vagy plutóniumot, vagy alumíniumot, szóval ilyen izét, a lényeg hogy -niumra végződjön.

Aztán csodálkozna, hogy előbb a maradék haja is kihullik, aztán a fogai, aztán a végtagjai, mert neki senki sem szólt, hogy ez a szar nem csak a szomszéd felé sugároz.
Szóval nálunk nem kellene népszerűsíteni az ötletet, az orosz gáz helyett vegyenek a hazai nertársak szélerőművet, az nem sugároz, legfeljebb időnként felszeletel egy-egy védett madarat, de csak ha fúj a szél. Ha meg nem, akkor majd bazi nagy ventilátorokkal fújatják meg, elvégre ne hiába álljon ott az a nagy propeller, termelje csak az áramot. A ventilátoroknak például.

Fernand Leger: Propellers (1918 - Museum of Modern Art, New York)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése