2021. május 13., csütörtök

A szikla

Lapozgatom a tévéműsort a neten, és egy pillanatra fennakadok Műholdonát Történelem (na jó, Viasat History, de az jobban hangzik hogy Műhol Donát) egyik címén. Van egy sorozatuk, aminek már a címe is rémisztően gagyi, de ez esetben az epizóddal együtt meghökkentő is volt. Azt olvastam ugyanis, hogy Ősi szuperszerkezetek: Petra.

Ez elsőre viccnek is rossz, különösen számomra, aztán persze rájövök, hogy Petra ez esetben egy ősi romváros valahol a jordániai sivatagban, és hogy maga a petra szó is annyit jelent görögül, hogy szikla. Miként a Petrus/Péter is, és hát az a nagyjából sziklába vájt város tényleg rászolgált a nevére.

invia.hu

Hát ja, nagyjából más sincs ott mint szikla, illetve van még egy csomó homok, de mint tudjuk az is csak szikla, viszont egészen kicsi méretben. De az nem világos, hogy ez mitől "szuperszerkezet". Az ókoriaknak idejük volt, plusz mást nem is nagyon tudtak volna kezdeni ott a sivatagban (se tévé, se kávézók, se vidámpark, a síelés meg a korcsolyázás pedig eleve kiesett), hát farigcsáltak egy kicsit. Sokat, de nyilván gondoltak a későbbi turizmus áldásos gazdasági hatásaira, hisz ma sokan utaznak oda megtekinteni, hogy ezeknek, akkoriban mi mindenre volt idejük?

De akkor szuperszerkezet Stonehenge, Machu Pichu, az összes nyavalyás piramis,  de csak mert a mából visszanézve nehéz elhinni, hogy ezek a régi civilizációk (melyek közt ugyebár volt olyan, konkrétan az inka, amelyik nem használt kereket, az írása meg csomózott madzagokat jelentett) mekkora dolgokat tudtak építeni mekkora nagy kövekből. Ezt lehet akár lenyűgözőnek is tekinteni, de csak ha az ember nem néz a másik Viasaton valami dokut, mondjuk a londoni metróépítkezésekről.
És akkor egy ez esetben nem indokolatlan londoni hivatkozás, egy saját képpel:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése