2021. május 17., hétfő

Ismerős senkiföldje

Olvasom a telexen, hogy még pénteken verekedés tört ki a london-lutoni reptéren, ahol egy adag román kolléga esett egymásnak, akik közül 17-et meg is hívtak vendégségbe a közeli rendőrőrsre. A hírnek önmagában szinte semmi jelentősége sincs, mint ahogy annak se, hogy pont románok terelték öklözés útjára vitájukat. Nyilván nem az objektív és szubjektív idealizmus episztemológiai megközelítésének különbségein vesztek össze, de hát a fradi-béközép, az angol szkinhedek, vagy a katalán drogárusok sem ilyesmiken szoktak vitatkozni, így jobbára ők is kerülik a formállogikai argumentációt. Szóval ez nemzetiségtől független, mondhatni a verekedés egyetemes, de legalább is interkulturális kommunikációs kód.

Hanem az volt az érdekes, hogy ránéztem a cikk leadje feletti kis képre a címlapon, és arra gondoltam, hogy jé, ez nem Luton? Rákattintottam és kiderült, hogy de.
Oké, egy időben sokszor jártam arra (meg párszor Stansteden, és ha jól rémlik egyszer volt csak Gatwick), tehát lehetett akár ismerős is. De.
Van az a modern közhely, hogy a repülőtér az igazi kulturális senki földje, egy bizonyos civilizációs szint és regionális méret felett mindegyik tök egyforma, mindegyikben minden ki van írva angolul is. És amíg ki nem lép az ember az érkezési oldal kapuján, és föl nem száll egy helyi buszra/vonatra, esetleg nem fogyaszt rögtön valami helyi kaját, addig még meg sem érkezett.

És ez akkor is így van, ha - mint valami régi posztban egyszer már írtam - a lutoni reptér egy darabka Kelet-Európa Londontól északra. Mert maga a terminál egy üres lap, egy sosehol, ha mondjuk elrabolnak, és leszállás után, a csomagfelvételi csarnokban kezdesz magadhoz térni, nem fogod tudni hol vagy, de azt se, hogy mikor, nappal van vagy éjszaka, ősz vagy tavasz.
Ám ezzel együtt is, minden reptérnek van saját karaktere, jellegzetes részletei, amiket az ember megismer, pláne ha többször is megfordult már ott. Azaz a reptér mint senki földje akkor működik igazán, ha egyébként nincs hozzá személyes viszonyunk. 
Ha mondjuk nekem mutatnának néhány fotót egy terminálról, ahol annyit bírok leszedni, hogy angolul és franciául vannak kiírva a dolgok, gőzöm sem lenne, hogy ez most például Lyon vagy Montreal, szóval a kontinensre is csak tippelni tudnék. Hacsak nincs az egyik képen véletlenül egy kanadai lovascsendőr. Aki épp Lyonba utazott a nemzetközi csendőrtalálkozóra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése