2021. május 5., szerda

Trollbamondás

A parlament - többek között - arra is jó lenne, hogy ott lehet kérdezni a miniszterelnöktől meg miniszterektől, de ennek persze csak akkor van bármi értelme, ha azok válaszolnak is. A miniszterelnök ugye eleve nem is válaszolhat, mert Magyarországon olyan de facto nincs (de jure persze igen, de a jog mifelénk már csak hatalmi eszköz, bunkósbot és pénzbehajtási technika), a felcsúti cárevics meg hiába tesz úgy mintha válaszolna, egyfelől csak mellébeszél, másfelől már rég elveszítette miniszterelnök-jellegét.

A miniszterek viszont rendszerint nem válaszolnak a nekik feltett kérdésekre, mindegyiknek akad egy kézhez szoktatott államtitkára, aki büszkén nem a kérdésre válaszol, csak letol egy brüsszelezésbe oltott gyurcsányozást, kellő arányban keverve a lekezelően cinikus, és a tanárbácsisan kioktató stílust.
Most például Palkovics, Változatosan Dermesztő Ötletekért Felelős Minisztert kérdezte volna egy LMP-s képviselő, hogy de mégis, mi a faszér' nem válaszol soha semmire, miért mindig a Schanda nevű (nomen est omen) kesztyűsbábját küldi maga helyett, elvégre egy kis ellenzék-hibáztatásra talán maga is képes lenne.

De nem, a miniszer nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért mindig az államtitkára válaszol helyette, hanem az államtitkára válaszolt helyette. Írásban, nem egész két sorban, és naná hogy mellébeszélve, cinikusan, de hívhatjuk bunkónak is, ha hozzáképzeljük milyen jót röhögött, miközben a titkárnőjének diktálta azt a három tőmondatot. (Mert bár ő - beosztásának nevéből ítélve - Állam Jenő egykori TSZ-elnök, és jelenlegi nagyvállalkozó titkára, de ez annyira fontos poszt, hogy nyilván neki is van egy titkárnője. Meg a helyettese helyettesének is, a takarékos és puritán kormányzás jegyében.)

Amúgy meg tényleg mit képzelnek ezek a köcsög ellenzékiek? Hogy jön valami képviselőcske, és csak úgy kérdezgeti a Miniszter Urat? Hát mi ez itt, képviseleti demokrácia? Ugyan már! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése