2021. május 31., hétfő

Házasság, házak, hátaztán

Mérsékelten érdekes bulvárhír volt a hétvégén, hogy a Őfelsége miniszterelnöke titokban megnősült. Mondjuk már harmadszor, és titok is csak másnapig volt, de nyilván a nagybritánoknál közérdekű adatnak minősül, ha a főkutya nősül. (Nálunk nem tudom, annak számítana-e, de hogy nem maradna rejtve az tuti, kinn lenne TikTokon a titok legott. Még jó, hogy nálunk a politikusok és oligarchák mostanában inkább válnak, először a fészbukon, aztán a bíróságon.)

De miért kellett titkolózni? Borisz van annyira népszerűtlen, hogy ne akarja a nép csődülve bámulni őt, amint kivonul a templomból, de lehet hogy attól tartott, az arrafelé szokásos rizsszemek helyett valami mással dobálta volna meg az istenadta nép nem kifejezetten tory-szimpatizáns része. (Pedig sokkal szimpatikusabb, mint Vadállat Borisz a Men in Black 3-ból, bár nem annyira menő, mint Penge Borisz a Blöffből.)
A másik megfejtés, hogy a Westminster székesegyházban házasodott, ami egy katolikus templom. A formális/ceremoniális főnöke, a királynő meg ugye az anglikán egyház feje, és nem akart kínos helyzetet. Mondjuk nem értem hogy egy kétszer elvált pasit hogy adhat össze a római kaotikus egyház harmadszor is, mikor ott elvileg nincs válás. Lehet, hogy az első kettőnél nem is volt egyházi esküvő, azaz kánonjogilag ő most először? Négy gyerekkel a háta mögött?

news.sky.com

És ahogy nézem, a korkülönbség sem elhanyagolható, az új feleség 33 éves, Borisz meg 56, de persze ez nem számít. Eszembe jutott, hogy Petra is harminchárom, és eleinte én aggódtam a tizennégy év differance miatt (hisz a kezdetekkor ő 19 volt, én meg 33), ő mondjuk nem. Biztos mert a több mint tizenkét évünk alatt - az elejét leszámítva -  ő volt a felnőttes, én meg az infantilis. Mert fejben megrekedtem 22-nél (annak van csapdája ugyebár), úgyhogy hamar beért és lehagyott. Ma meg már csak magammal zavar a korkülönbség, mikor testileg 66-nak érzem magam, a személyiségem meg hát harmadannyi. De elég a mellékszálból.

Mert egyébként a Westminster székesegyház igazi turistacsapda, elég sokan keverik össze a Westminster apátsággal, amit igazából keresnének. (Mint az a francia család, aki lelkesen ugrott le a  buszról a Victoria Streeten, mikor meglátták a következő megálló nevénél a Westminster szót. És sehol nem lelték az útikönyvből ismerős épületet.) A székesegyház amúgy építészetileg is érdekes, mert egy kifejezetten bizánci stílusban épült katolikus templom.
És persze van még a Westminster palota is, de az a parlament épülete, rögtön az apátság végében, szóval ha azt a kettőt keveri össze egy bédekker-bubus, az nem akkora gáz.
De a lényeg, hogy Borisz eltalálta a megfelelő épületet, bár hivatala okán a másik kettőbe is járhat eleget, szóval legalább helyismerete van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése