2021. május 24., hétfő

Földre, térdre, meddig?

A rémisztő hírek között első helyen, hogy a belorusz hatóságok a földre kényszerítettek egy Ryanair-járatot, ami menetrend szerint épp Athénból tartott Vilniusba. Görögországból Litvániába, azaz két európai uniós tagország közötti légijáratról volt szó, ehhez képest az EU-tól csillagászati távolságra lévő fehéroroszok vadászgépeket küldtek rá, és  földre kényszerítették Minszkben.

Minő véletlen, pont azon a gépen utazott egy ismert fehérorosz ellenzéki aktivista, akit - ha már így alakult - gyorsan le is tartóztattak (kaphat tizenöt év börtön, mert bírálni merészelte a világ legtészelnökebb kinézetű diktátorát, és örüljön, ha nem lövi hátba magát szökési kísérlet közben), immár a látszatra sem ügyelve. Mert az ottani kormányhitű sajtó kábé annyit böfögött föl, hogy hát állítólag bomba vót' a gépen rajta, ők meg annyira jófejek, hogy megvédenék az Ejrópa Junijót (vagy ahogy hívják) az ilyen terrortámadásoktól.
Pedig mindenki, aki kijárta már a nagycsoportot, tudja, hogy ekkora véletlenek lehetnek bár, csak kibaszott ritkák. Egy diktátornak meg élből nem hiszünk el semmit, nem mondjuk, hogy ja persze, aggódott nagyon Lukasenka elvtárs, hogy megterrorozzák a Junijót, és tiszta emberbaráti humanizmusból küldött elfogó vadászokat egy utasszállítóra. Aztán maga is elcsodálkozott, hogy jé,  egy amúgy emigrációban élő ellenzéki is a gépen volt, de hát rendes hazafi ő, szóval szólt, hogy azért bilincsben vigyék el a férget, de zúzódások ne látszanak rajta, ha lehet. Ez biztos így történt.

Mert ha nem, akkor az egész szimpla kalózkodás, a tészelenök/párttitkár fejű szemétláda lehet, hogy átlépett egy vörös vonalat, én már nem is az EU soros nyilatkozatára várnék (azt Kakadu Péter szégyenszemre külügyminiszter úgyis vétózná), hanem hogy dugjon már fel valaki egy esernyőt ennek a baromállatnak a seggébe. 
És csak aztán nyissa ki.

Két téeszelnök-alakú diktátor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése