2021. május 22., szombat

Helyeden vagy, mitiszó?

Harry herceg bevallotta, hogy ivott és drogozott - írja az index, mintha ez valami hír lenne. Pedig nem az, nincs újdonságértéke, másfelől meg ki nem? Ha valaki egy iparváros munkásnegyedébe született, szociális segélyen élő családba, akkor azért ivott meg drogozott, ha meg a királyi család etikettfasiszta, aranyozott karótnyeltségébe (meg a bulvárlapok címlapjára), akkor azért. Ha pedig véletlenül egy normális, mondjuk középosztálybeli családba, egy szélsőséges helyzetektől mentesbe, akkor unalomból (eufemisztikusan: rekreációs céllal) nyomta magába  szereket. Plusz kamaszkori lázadás kitolva a harmincas évekig, szóval nemigen találni olyan társadalmi csoportot, ahol nem isznak meg drogoznak azóta, hogy valami barlanglakó ős ráharapott egy hallucinogén bogyóra, és úgy érezte, neki most kicsit jobban tetszik tőle a világ.

Erős a gyanúm, hogy a civilizációnk egyszerűen legyorsulta az emberi törzsfejlődést, evolúciós szempontból másodpercekkel ezelőtt még barlangokban meg lombkunyhókban laktunk, vadásztunk és gyűjtögettünk, most meg városokban élünk, autóval meg repülővel utazunk, ipari élelmiszert eszünk, miközben a twitteren lógunk, permanensen behálózva, és egyre inkább úgy tűnik, zuhanunk valamiféle technológiai szingularitásba. Na, ezt nem bírjuk feldolgozni stimulánsok, gyorsítók, lassítók, szorongásoldók, és egyáltalán, a világból való időnkénti kiszakadás nélkül. Márpedig a szorongás alkoholban és THC-ben igen jól oldódik, legalább is rövid távon. (Az első hosszabb távon kifejezetten depresszív, a másikat nem tudom.)

Az ókori görögök meg rómaiak is ittak már nyilván, hiszen már ők is messzebb voltak a paleolit ősemberektől, mint tőlünk, sokkal messzebb. Mert a civilizáció nem elsősorban technológia kérdése, hanem szimbolikus ügy. Ha van állam által szervezett társadalom, van város, munkamegosztás (you know: arisztokraták, papok, katonák, kézművesek, parasztok etc.) és ezekhez kapcsolódó  egyenlőtlenségek, ha van jog, politika és megannyi szociális stressz, akkor van valahol egy kancsó (egy kratér) bor, hogy mindez elviselhetőbb legyen. Ehhez nem kell globalizáció, internet és  gyorsvasút, jelzáloghitel és klímaváltozás, az evolúció utolsó pár másodpercét, már  görögök meg a rómaiak is rosszul viselték. Az idegrendszerünk egyszerűen nem arra a világra van huzalozva, amit magunk köré építettünk, valójában kurva gyorsan.

Szóval ahhoz, hogy ne igyunk és drogozzunk (ez amúgy nem két  külön kategória, a pia is drog) valamiféle, a negatív stressztől mentes állapot kellene, amiben közben nem is unjuk magunkat félholtra. Ez  keveseknek adatik meg, ehhez vagy valami nagyon szerencsés szociális együttállás kell, talán egy atipikus személyiség, esetleg fejest kell ugrani valami rendes vallásba, ahol a drog helyére beül a szentlélek (nálam: paramátma). Ja, lehet hogy az üdvösség után loholni is stresszes, de ezt az igazi hívők inkább pozitív stresszként élik meg - szól ki  belőlem a lassan másfél évtizede eltemetett vallásszociológus.

Harry herceg tehát ivott és szívott, aztán mikor saját jogon családja lett Karótnyelték helyett, és le tudott lépni, már nem teszi. Aki a helyén érzi magát, annak már nem muszáj, de ez ma kevesek kiváltsága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése