2021. május 14., péntek

Harctéri emlék

A partraszállás elég jól ment, úgy értem látványos volt, meg minden. A sok Ryan közlegény hősiesen rohamozott, kivéve azokat, akik meghaltak. De elég sokan voltak ahhoz, hogy legyen miből meghalniuk, és a partraszálló hajók, vagy mik csak jöttek, csak jöttek, mintha osztódással szaporodnánk. Az ember körbenézett, és azt mondta, húha, ez aztán a rohamozás!
Meg ott volt a légierő, na azok aztán nagyon látványosan repültek, mondjuk szerintem máshogy nem is lehet, én például még sose láttam unalmasan repülő vadászgépet. Na jó, bombázót már igen, de nekik nem dolguk érdekesnek lenni.

Szerintem ha előre meg lett volna hirdetve a show, egész Normandiából sereglett volna a nép, piknikes kosarakkal (ha már nyár volt), és a jobb helyekért még fizetni is hajlandóak lettek volna. Pláne mert rég várták már a szövetséges haderőt, hogy felszabadító jelleggel szálljon már partra. Főleg angol meg amerikai srácokat lehetett látni, de közben voltak ott kanadaiak, franciák és lengyelek is. Nagy műsort csináltak a fiúk, vért és verítéket nem kímélve, de főleg vért. Az ellenség vérét sem, persze.

Mondjuk jobban belegondolva, nem véletlen, hogy nem lett előre meghirdetve az egész, az stratégiailag oltári nagy baromság lett volna, az az előző világháború volt, ahol a szemben álló, lövészárokba ragadt felek, már előző nap tudták mikor rohamoz a másik. Hisz hónapok óta bámulták egymást, egy igazi nagy támadást nem lehetett csak úgy meglepetésszerűen lebonyolítani, lehet hogy épp ezért voltak hónapokig beásva.
De azóta sokat fejlődött a harcművészet (nem az a japános-kiabálós-rugdalós, hanem a rendes, szuronyos-rohamsisakos), most már lehetett bízni a meglepetés erejében, meg a légitámogatásban.

Szóval sikeres és látványos volt az egész partraszállás, a Szövetségesek tényleg nagy győzelmet arattak. Szinte már sajnáltam, hogy én ezt egy Wermacht-egyenruhában néztem végig. De itt a fogolytáborban nem olyan rossz, nem üvöltöznek velünk az indokoltnál többet, bár talán túl gyakran van szalonnás bab, káposzta kolbásszal meg szinte soha...

nlc.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése