2021. május 4., kedd

Az Űr, az bonyolult

Május negyedike lévén már megint nemzetközi Star Wars-nap van, de minek? Gyerekkormban még jó volt vallás- und mítoszpótléknak, de mára már jelentős mértékben elkurvult a franchise, a Disney-éra kezdete óta különösen durván ömlesztve nyomják az SW-kontentet. Ami természetes módon elinflálja az értékét, ha egy rajongónak nem kell éveket várnia a Nagy Eposz folytatására, hanem már lépést sem tud tartani a ráborított sorozatok, könyvek, képregények, antológia-filmek elburjánzásával (ja, és az ámítógépes játékokkal), az finoman szólva is ellene hat az érdeklődés töretlenségének.

Szóval a Sztárvórz-nap alapvetően értelmetlen ma már, arról nem is beszélve, hogy előzmény-  és utózmány-trilógiák címén miféle kulturális hulladékot kaptunk, bár e kettő másképp volt szar. Az előzmények gyakorlatilag rajzfilmek lettek, ahol a színészek nagy zöld vásznak előtt produkálták magukat, hogy aztán CGI-vel rajzoljanak köréjük egy világot, ami kábé annyira volt hiteles, mint a semjénzsolt felebaráti szeretete. De azoknak legalább volt egy konzekvensen végig vitt története, még ha szánalmas is. De az utózmányoknál - bár a látvány végre alapvetően rendben volt - elfelejtettek sztorit írni,az első film gyakorlatilag lemásolta az 1977-es Új reményt, a második és különösen a harmadik pedig rögtönzések sorozata volt, mindenféle végiggondolt koncepció nélkül.

Meg hát nem is sci-fi, de erről már értekeztem itt, jobb híján azért játszódik az űrben, mert a vadnyugaton vagy Arthur király udvarában nem lehetett volna ilyen vonzóan látványos, miközben az egész egy western és/vagy lovagregény.

De ha már az űr, épp mai hír, hogy nemsokára a fejünkre (vagy valakik fejére) eshet a kínaiak remek űrrakétája, a Hosszú Menetelés 5B, ami a Mennyi Harmónia nevű leendő űrállomás fő modulját vitte fel, csak épp azóta nem tudják irányítani, egy kicsit sem. Lehet bízni abban, hogy a nagy része majd elég a légkörbe lépés után, de mivel egy 21 tonnás vasról van szó, azért nagy darabok csapódhatnak be, valahol. Hogy hol, azt állítólag csak nagyjából hat órával korábban tudják jelezni, a poén viszont az, hogy azt nem tudják, melyik napon. Május tizedike a legvalószínűbb, plusz-mínusz két nap, szóval ha lakott területre potyognának a darabjai, akkor az utolsó pillanatban és rohadt gyorsan kell evakuálni onnan a lakónépességet, vagy legalább azokat, akikért kár lenne. (Persze ezek sokszor valami pár ezer kilométeres körzetben lakatlan tajgán csapódnak be, és még gyakrabban valami óceánba, ahol megint csak csekély esélye van egy hajót eltalálniuk, de akkor az még mindig lehet kalózhajó, ami viszont tiszta haszon.)
Szerintem egyébként a kínaiaknak elő kellene venniük az Illatos Omlós Csirke nevű űrvédelmi rakétájukat (biztos van nekik valami ilyesmi) és szétlőni vele a picsába az egészet. Vagy a Star Wars jegyében ráküldeni egy birodalmi csillagrombolót, ma biztos diszkontáron megszámítanák a küldetést, ha már May the Fourth van velünk, ugyebár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése