2022. augusztus 23., kedd

A kőleves-paradigma

Már megint beleszaladtam valami életmódtanácsadó okoskodásba, hogy mi mindenre lehet felhasználni a konyhai ételmaradékokat. Meg lehet őket enni, ez valóban meglepő, gondolta volna a fene. Úgy látszik, ha valamelyik portál életmód-rovatánál nagyon másnapos az ügyeletes szerkesztő, vagy kurvára nincs semmi ötlete, akkor előveszi a "Hat hiba meztelenül porszívózáskor", a "Hogy lesz újra ropogós a penészes sült krumpli?" vagy a "Három jel, amiből feltűnhet, hogy a feleséged elvált tőled tavaly" típusú semmitmondásokat, nyilván az előző napi szer okozta hiánytünetek függvényében.

Most azt vezette elém valamelyik, hogy például a száraz kenyeret sem kell kidobni. Lehet belőle fasírt! Hisz azt nem csak zsemléből lehet, mint a nagyi (vagy zsömléből, mint a dédi), szóval csak darált hús, hagyma, fokhagyma,  fűszerek, tojás, kell hozzá, olaj a sütéshez, idő és türelem, aztán íme, az unalmas száraz kenyérvég finom fasírttá változott. Csak engem emlékeztet ez a kőleves népmesei motívumára?

De ha már, ne álljunk meg ennyinél. Mi van ha maradt még egy csipetnyi só, a nagy főzés után? Rakjunk hozzá ezt-azt, valamint ízlés szerint mást is, keverjük el, hagyjuk állni vagy ne, és aztán főzzük, süssük, pároljuk vagy puhítsuk nyereg alatt, ahogy tetszik, és néhány egyszerű lépésből már kész is a bármi. De tényleg bármi, lényeg hogy ami megmarad belőle, az jó lesz a holnap megmaradó rizshez. Mert pl. az indiai konyha alapvetése szerint rizst bármihez lehet enni, én láttam indiait, aki a sajtos pizzához fogyasztotta. Gondolom a kínai konyhában is bármihez jó a rizs, bár ők nem vesződnek maradékkal, kicsit még rohasztják, azt' lepárolják jó kis lábszagú rizspálinkának.

És ezen az alapon szert tehetünk egy komolyabb ingatlanra is, elég ha a kert végi deszkabudihoz hozzáépítünk egy fedett teraszt,  két-három szobát saját fürdővel,  egy kombinált konyha-étkező nappalival, elé egy egy középméretű medencét, és máris kész a vendégház! Ha nincsenek barátaink, vagy túl sokkal tartozunk nekik az építkezések miatt, ki is adhatjuk, és kis szerencsével miénk lehet az utca legnépszerűbb pornófilm-forgatási helyszíne. A régi budit pedig használhatják a testelásás gyakorlásához a vendégházunkban csapaépítő tréninget tartó szervezett bűnözők.
Akikkel megkóstoltathatjuk a saját készítésű fasírtunkat, mutatva, hogy mi aztán takarékosak vagyunk, nem dobtuk ki száraz kiflivéget se. Sőt, amíg a krónikus éhezés miatt ki nem pusztulnak a rágcsálók, kitűnő ínyenc fogások készíthetők belőlük, mint ez a borba fullasztott bébiegerek kompót:

travelo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése