2022. augusztus 29., hétfő

Alapvető, egyetemes jogesés

Hatvannégy magyar egyetemen vezetik be a vármegyéket, izé, hatvannégy egyetemen oktatnak innentől majd dzsúdót, biztos vármegyénként egyet. Egy dzsúdót. Vagy valami ilyesmi, rég letettem arról, hogy a kormány felől fújó hírekben logikát keressek, de a rektori konferencia főreaktora leszögezte (kiemelte, hangsúlyozta, aláhúzta, és lapunk kérdésére megerősítette), hogy minden diáknak alapvető joga megtanulnia esni. Pofára.

„Tóth László szerint nemcsak ahhoz van joga minden magyar gyereknek, hogy megtanuljon úszni, hanem ahhoz is, hogy elsajátítsa a biztonságos esés technikáját.“ TL amúgy nincs benne a rektori kongresszusban, ő a Fődzsúdó Szövetség elnöke, nem mellesleg a közelmúlt egyik legnagyobb közpénz-lenyúlásának hőse (lélegeztetőgépek és annak látszó flipperek Kínából, néhányszoros áron), aki viszont ezek szerint azt hiszi, az egyetemekre gyerekek járnak. Hisz ha emberi jog az esni tudás, a gyerekeknek is, akkor nem ott kellene kezdeni, hanem mondjuk az oviban, ahol lehetnének kiégett biztonsági őrök, akik először csak random módon falhoz csapkodják a Süni csoport renitenseit, majd a földhöz az összeset, hogy időben kezdhessenek esni tanulni. 
Általánosban már lehet szintet lépni, például hogy tesiórán csak fölfelé szabad mászni a kötélen, lefelé már zuhanni kell, a középiskolában meg ugyanez, csak már nem lenne a srácok alatt szivacs. 

Így az egyetemi dzsúdó kurzuson már nem is esni kell tanítani a leendő értelmiséget (arra szükség sincs, hisz köztudott, hogy az értelmiség előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan, plusz aki nem tudott esni, az már elesett korábban a közoktatás frontján), hanem hogy vágják ki a csukott ablakon át az utcára azt, aki rájuk támad, agresszíven bámul, vagy simán csak objektív idealistának nevezi Kantot. 
Persze az még egy válaszra váró kínzó kérdés, hogy akkor lehet majd esésből bukni is?

De tényleg, most valóban ez a legfontosabb tennivaló a hazai felsőoktatásban? Mert ha igen, akkor javasolnék még elbaszni pár tízmilliárdot egyetemi sportra (fodbal, vízilabda, szabadstílusú kocsmai verekedés), így legalább a kő buta hombárokhoz is hozzávághatnának egy-egy diplomát, valami sportösztöndíj keretében. Mint a nagyon szar amerikai filmekben.
De jut eszembe, hatvannégy magyar egyetem? Hatvannégy? (Én is egy vidéki, egyáltalán nem nagy múltú egyetemen tanítottam anno, és szembesültem vele, hogy még onnan is van lejjebb, sokkal lejjebb. És folyamatosan egyre.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése