2022. augusztus 21., vasárnap

Gurul a repüla

Sosem értettem ezt a "virágkarnevál" nevű izét, mert ellenben például  busójárással nincs igazi történeti háttere, öncélú giccs, ami jó lehetett még akkoriban, mikor nem volt stand-up comedy, 4G-s mozi, fapados repülőjáratok, online pornó vagy hupikék törpikék ízű fagyi, na de ma már?  Ennyire erős az a kibaszott kádári nosztalgia? Hisz eme látványosság rendszeresen 1966 óta tekinthető gusztus huszadikánként, és giccs volt már akkor is, giccs azóta is, szánalmas és gagyi, igazából teljesen indokolatlan úgy kulturálisan, mint simán emberileg. Én nem tiltanám be, annál liberálisabb vagyok, de mondjuk büntetném, mint például a környezetszennyező cégeket, hisz ez maga a szellemi környezetszennyezés. Csinálják nyugodtan, és ne csak otthon, a négy fal között, de fizessék meg az általuk okozott szellemi-szimbolikus kárt.

Amúgy is, mára alapvetően céges marketingeszköz lett a cucc, van itt gyógyszergyártól légitársaságig mindenféle tematikus izé (tényleg, oszt' reklámadót fizetnek-é valakik?), bár azért a katonanemzeti magyar honvédek gondoskodnak róla, hogy - ha már Pesten nem volt Állam Pride az Andrássyn - legalább egy virágba álmodott Gurulmadár vonuljon már egy főutcán.

De a kedvenc az tényleg a Visszér Erlájnsz kompozíciója, a 2001-es new yorki, és a 2005-ös londoni terrortámadásokat egybemosó, Roland Emmerich rendezői munkásságba kívánkozó életkép. Itt egy röpülő csapódik bele épp a London Eye óriáskerékbe, következő állomás pedig a Big Ben, ami azt jelzi, hogy nagyjából a Waterloo pályaudvar felől érkezik, vagyis lehet, hogy Londonig, igen takarékos módon, vonattal jött. Ha már fapados.

telex.hu

Érdekes egyébként, hogy mekkora fétis ez a magasan repülő dolgokat görgetni flaszteron felvonulások alkalmával, madár, repülő, hőlégballon, infláció, megannyi szárnyaló dolog a földhöz ragasztva. Csak hogy ne legyenek olyan távoliak és/vagy ijesztőek? E tekintetben kivétel, mikor a szovjetorosz elvtársak a győzelem napján vonultatják fel seregeiket, díszesen, szemlézés jelleggel, mert akkor kifejezetten bírjuk, hogy a csapásmérő atomrakétáik nem önerőből közlekednek bármerre, hanem nagy autók viszik azokat. Az persze vicces lenne, ha a Vörös téren egyszer csak feltűnne egy virágkompozíció is, amin egy ilyen rakéta épp a Buckingham-palotába csapódik (hisz egy fiktív világháborúban a muszkáknak London lenne az első célpont), bár a közelmúlt fényében azért nem tudnánk őszintén röhögni rajta.


p.s. És tanulságos volt az is, hogy van élet tűzijáték nélkül (nálunk nem volt, tíz előtt belekezdtek, csak mert épp elaludtam volna), meg a nélkül is, hogy pártvezér és kancellár hülyeségeket öblögetne kihízott öltönye fedezékéből, mindenféle vicces zászlófelvonásokon. Ő most amúgy is még nyaral, ami meg fura, mert a finn miniszterelnököt azért cseszegeti a hazai kormányhitű média, hogy hétvégén bulizni mer (és közben lecsúszik némi vodka, ó borzalom!), akkor az hogyhogy nem gond, hogy a nemzeti-hazaffyas döbrögik vezére a legfontosabb állami ünnepen nyaralgat? Meg hát gondolom ő sem csak alkoholmentes sört kortyolgat, legfeljebb róla senki nem mer kitenni videót arról, ahogy olyan népies műdalokat kornyikál, amiknek legalább a szövegét sem tudja... Gondolom mindannyiunknak így a jobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése