2022. augusztus 26., péntek

A mindenség részleges elmélete

Most olvastam, hogy lehet hogy mégis volt ősrobbanás, na nem mintha elhinném, de hát ilyenek ezek a tudósok, azt se tudják megmondani, esik-e  holnap az eső, a forintárfolyam vagy a vérnyomásom, de azt biztosan tudják, hogy mi volt majdnem tizennégymilliárd éve. Na ja, majd pont elhiszem nekik.

Amúgy is gyanús nekem ez az ősrobbanás-konteó, mert arról szólna, hogy volt valami végtelenül forró, végtelenül kicsi semmi, ami aztán felrobbant azé a bazi nagy valamivé, amit most univerzumnak hívunk. Egyébként már a szóhasználatuk sem pontos, nem univerzum, hanem univerzál, és nem galaktikus hanem higiénikus, valami tisztítószerről elnevezett filmstúdió.

Az ősrobbanás meg marhaság, ami van az mindig is volt, a vanás az örök, hisz ha a világegyetem egy robbanásból keletkezett volna, akkor most fel lenne robbanva, ám ha kinézek az ablakon, szerintem elég egyben van. Azért egy-etem. (Persze van olyan haverom, aki a világi egyetemet el sem tudja elképzelni, de ő egyházi főiskolára járt.)
Plusz ha az ősrobbanás előtt nem volt idő (meg tér se, csak az akkoriban még senkit sem zavart), akkor hogyan történhetett egyáltalán bármikor? Meg hol?

Ráadásul nincs is kézzelfogható bizonyíték az ősrobbanásra, hadoválnak ugyan mindenféle ősi spirálgalaxisokról, na de próbált már valaki egy galaxist kézben fogni? Ugye, hogy naugye! Plusz ha lett volna ilyesmi, fenn lenne a jutyúbon, de nincs, pedig ott már a Bob és Bobek című csehszlovák rajzfilmre is rátaláltam egyszer. És nincs meg DVD-n se, sőt átnéztem a fél köbméternyi VHS-kazettámat, de azokon sincs, pedig tuti nem vettem rá pornót. Szóval kitaláció az egész, mint a gyíkemberek, az ufók vagy Ausztrália.

Minden mulandó, kivéve az örökkévalóságot, annak fényében pedig nem volt ősrobbanás, vagy ha  mégis, akkor mindig is ősrobbanás van, most is, és épp ezért nem vesszük észre. Ha hirtelen már nem robbannánk ős, az persze rögtön feltűnne, már csak a  miheztartás végett is, hogy ugyanis nem lenne mihez képest nemrobbanásnak lennie. Vagyis lehet hogy mégse tűnne föl, a tudomány mai állása szerint legalább is. Ebben az értelemeb az ősrobbanás egy misztikus titok, racionálisan felfoghatatlan, spirituálisan zagyva, érzelmileg meg ki nem szarja le. Ez a modern kozmológia lényege.

p.s. Egy gombás-brokkolis pizzáért bárkinek leírom négy bekezdésben az élet értelmét is, a három legfontosabb idei világvége-dátumot vagy az ötös lottó múlt heti nyerőszámait. Ugyanitt tárcsafékes bicikli és viseltes lélek eladó, 'mefisztó' jeligére.

Kozmik Kondom (asronomy.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése