2022. augusztus 26., péntek

Klíma, minden határon túl

A Climate Without Borders nevű nemzetközi meteorológus-összeesküvés tagjai hat kontinensről és negyvenkét országból tiltakoznak a hazai szolgálat elbocsátott vezetőinek ügyében. Ez idáig oké, de hat kontinens? Mikor földrajzóra volt általánosban, még tuti csak öt volt, nekem meg fel se tűnt, hogy közben felfedeztek egy hatodikat. (Igen, ilyenkor jön az, hogy a kilencvenes évekre azért csak hézagosan emlékszem.) Persze lehet, hogy szó sincs erről, elvégre a Klíma Határok Nélkül könnyen lehet mondjuk a légkondiszerelők transzkontinentális testvérisége (véd- és dacszövetségben a hidegburkolókkal és a büszke melegekkel) de ott  meg nem feltétele a tagságnak a földrajzos diploma. Mindegy, ennyit a kilencvenes évekről.

Én azért a tiltakozás miatt aggódnék kicsit a két kirúgott egykori OMSZ vezető helyében, mert a kormánypárti pártkormánynak az a jelmondata az alfelcsúti kisvasutat ért kritikák óta, hogy akkó' majd meghosszabbítják Bicskéig. Szóval nehogy velük is ez történjen, mert egy-egy ennyire hosszú, és felettébb munkanélküli meteorológusnak már hazamenni is elég vacak lehet, és akkor még rendesen lezuhanyozni sem tud, meg útdíjat kell fizetnie, ha megvakarja a bokáját. Plusz mi van, ha egyiküknek véletlenül pont élnek rokonai Bicskén, mit mond majd nekik? Hogy á nem, én itt sem vagyok, a bal lában még Pesten van a Gázolt Kandúr utcában?

Érdemes lenne ezért, előrelátó módon utánanézni, hogy a negyvenkét ország közt ott van-e Meteorológia (ami köztudottan Izland és Dél-Afrika között fekszik valahol, a Csendes-óceán térségében, Mikor- Makro- és Medinéziától jó messze), mert szerintem velük nincs kiadatási egyezménye Kakadu nertárséknak, úgyhogy ott lehetne kérni politikai és/vagy szakmai menedékjogot, állítólag platina AmEx kártya is jár hozzá, igaz csak bronz fokozatú plasztik.

De ennél itt csak jobb hely lehet, mert ha vannak ott fűszoknyás pálmák és kókuszlányok (izé, fordítva: konyálszukók sé kámláp sánykoszűf), akkor főnyeremény, de ha nincsenek, még mindig lehet fókazsíros libabőr, ami csak állagában hasonlít az itthoni lángosfejű miniszterre, de arra is minek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése