2022. augusztus 27., szombat

De ki az a Turiyasangitananda?

Ma lenne 85 éves Alice Coltrane (szül McLeod, az egykori John Coltrane világszaxofonos híresség néhai felesége), aki szintén jazz-zenész volt, ebben a minőségében az egyetlen általam ismert hárfás, no meg valami hindu eredetű közösség tagja is Swamini Turiyasangitananda néven. Nem krisnás volt, csak majdnem, a Sathya Sai Baba nevű szerintem szélhámos indiai fazont követte, aki bűvészként elég tehetségesnek bizonyult (a hívei szerint persze csodákat tett), az is lehet hogy amúgy rendes pali volt - mittomén, jól főzött, udvarias volt a háziállatokkal, ilyenek, de mivel azt is hirdette magáról, hogy ő Isten (konkrétan Krisna) alászállása, azaz avatárja, csak csaló lehetett. (A hamis próféták jellemzője is mindig az volt, hogy nagy hangon hirdették magukat égi küldöttnek, és akkor valaki meg azzal áll elő, hogy még csak nem is próféta, hanem maga az Isten? Nemá...)

Mrs. Coltrane zenéje nekem olyan, hogy szódával elmegy, sosem voltam különösebb értője a jazz nevű izének, így aztán rajongója sem. (A Jazz, így nagybetűvel amúgy is egy Queen-album 1978-ból, na azt mondjuk nagyon karmolom.)
De vannak olyan pillanatok, amikor jól esik, a vége felé már nem is olyan széteső prüntyögése, most mondhatnám rá hogy meditatív, ha igazából tudnám, az mi a frászt jelent. De aki - velem ellentétben - egy egész kicsit sem szereti a műfajt, annak azért időnként büntető jellegű.



Ezek azonban lényegében lényegtelen információk (születésnap, meditáció, miazmás), melyeket elhomályosítja a tény, hogy ma van az elmúlt tíz évben minden idők leginkább elmaradt tűzijátékának egy hetes évfordulója. A mire egyébként stílszerűen valamint méltó módon tűzijátékkal emlékezik a Párt és az Ormány, a háttérben a nép hangosan éljenez, a kutyák a sarokban lelkesen reszketnek. Vagy ha nem, hát mégis. És mibe, hogy nem jazz lesz az aláfestő zene...

a hávégés kommentfalról, ponthu nincs


p.s. A 'Turiyasangitananda ' kábé annyit jelent: "A transzcendentális Úr boldogságának legmagasztosabb dala". Azért ez már komoly, így tessék hallgatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése