2022. augusztus 29., hétfő

Művészi vész

Szerintem elég keveseknek jut eszébe, hogy ma van a mohácsi csatavész (a nem kívánt rész törlendő) évfordulója, mert 1526-ban pont augusztus 29-én nem bírták le a II. Lajos vezette hazai erők, az I. Szulejmán szövetségi kapitánysága alatt játszó törököket. Ez valamiért nem ünnepnap, fene se érti, pedig egy hónapra rá, Pákozdnál már mekkora nagy győzelmet arattunk. Jó, hát háromszázhuszonkét évvel később, de attól még közel esett egymáshoz a kettő, már dátumilag, úgy értem.

Nyilvánvaló volt a stratégiai hátránya, amennyiben egy II., azaz másodlagos Lajos állt ki egy I. avagy elsőrangú Szulejmán ellen, annyi eséllyel, mint hintaló az epsomi derbin. Lajos amúgy is úgy fest a korabeli ábrázolásokon, mintha a saját udvari csillagásza lenne, aki azért főleg még horoszkópban utazik, de nagyon okosnak nézik, mert tud egyedül olvasni. (Egyébként a fene tudja, hogy tudott-e.)

szepmuviszeti.hu

És akkor még ott volt Darth Szapolyai sötét nagyúr, aki ugye halogató hintapolitikával dugott volna botot a hadi bicikli küllői közé, csak épp még nem találták fel a mondott eszközt (így marad a cserbenhagyásos gázolásnál) , de azért felküzdötte magát erdélyi vajdából I. Jánossá, bár a Galaktikus Birodalom trónja már neki sem jött össze. Sőt királynak is vitatott volt, mert ugyan a nemharcolással végül neki maradt az egyetlen még úgy-ahogy ütőképes hadereje, de a Ferdinánd nevű, a trónon szintén első csávó is bejelentkezett Habsburgéktól, úgyhogy végül sose döntötték el rendesen, ki a király. De ha volt példa ellenpápákra is a történelemben, akkor miért ne lehetett volna kettős királyság, elfértek ketten is a királykodással a keleti meg  nyugati végeken, pláne mert a kettő között úgyis ott oszmánkodtak a törökök, Budán is igencsak.

Ráadásul remek ábrázolások születtek magáról a csatáról is, némelyik évszázadokkal előzi meg a avantgarde mozgalmait, sőt az alábbi képbe már-már Jackson Pollock stílusát előlegezte bele az idő vasfoga:

Dzselálzádé: A mohácsi csata (török miniatúra)
(mta.hu)

Jackson Pollock: Blue Poles 
(theartwolf.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése