2023. május 4., csütörtök

A marconaság tehetetlensége

Azt írja a fészbukon valami kormányhitű beszélő fej (magyarul: wannabe influenszer, a neve érdektelen, mint ő maga, kötter tamás) a tegnapi tüntetés-kordonbasztatás-oszlatás közéleti háromszögről, hogy „A tegnapi nem volt más, mint néhány külföldről fizetett hülyegyerek hőbörgése. Ezzel szemben 2006-ban egy nemzet kelt fel a hazug, kommunista hatalom ellen.“ Kommunista, mi? 2006-ban. És akkor most ki a hülyegyerek?
Egyébként nem is a fészbukon olvastam, csak hát akkora nemzetpolitikai jelentősége van egy-egy ilyen böffentésnek, hogy a Mandiner rohan szemlézni, és az ottani kommentek is tankönyvbe illőek lennének, ha nem unnám már kibaszottul ezt a tempót. Hogy először is börtönbe a tüntető diákokkal, ott majd megtanulják, amit az iskola eddig nem tudott beléjük verni, meg ki kell toloncolni őket, egyenesen haza Izraelbe, és akkor egyúttal az is megvan, melyik külföldről fizetik őket.  (Az ideillő popkulturális hivatkozás meg az Üvegtigris Valahányból van: „- Itt mindenki hülye?  - Itt? Mindenki.)

A tüntetés amúgy a lassan szokásos koreográfia szerint zajlott, már-már polgárháborús állapotokat előidézve vonult a csőcselék. Mindenféle tanár, meg diák meg - ó egek ura! - szimpatizáns, sőt egyenesen ellenzéki gyűlt, aztán vonult, aztán megint gyűlt, ekkor már a felcsúti magasságos hivatalának kolostori építési területe előtt. (Mert a kordon az csakis ezért van, ott ugyanis építkeznek, feltehetően kis manók éjjel, láthatatlan épületszárnyakon dolgoznak. Más megfejtésem nincs.)
Mint ahogy azt Uj Péter is megállapítja, az emberi élet kioltására alkalmas kockás ingekben (avagy kapucnis pulóverekben) támadó tinédzserhorda ellen arányos  a sisak-plexipajzs alapú rendőrsorfal, meg a felettébb edukatív könnygáz-gumibot kombó. 

Ettől persze nem lesz e lángoktól ölelt geopolitikai realitásból rendőrállam, mert egy rendes, jól összerakott rendőrállam az olyan, hogy eleve nemigen tüntetnek, hisz akik tüntethetnének, azokért még hajnalban kimegy egy célforgalomban közlekedő hatósági személygépjármű, akik meg mégis tiltakoznak (kormányisztánul: tüntikéznek) azoknak minimum jut egy komolyabb vízágyú, elég csak vigyázó szemünket Párizsra vetni.

Ez a diákokkal szembeni rohamrendőrös keménykedés pedig inkább szánalmas, mint ijesztő, a vonatkozó tinédzsereket sem tudták megfélemlíteni már a sisakos bácsik, hiába próbáltak úgy kinézni, mint a világ legharconább marcosai. Izé... akik mindenkit szétharcangolnak a marcokban... De fenyegetést egyelőre legfeljebb egyesek szépérzékére jelentenek, meg kissé a józan észre, ami rendszerint messze jár, mikor a oktatási belügyminiszter úr kiadja a napiparancsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése