2023. május 4., csütörtök

A permet-mizéria indokolatlansága

Az Indexnek van egy afféle életmód-apokalipszis rovata, ahol azt tárgyalják, hogy miért mennek félre párkapcsolatok, miért büdös a szomszéd, vagy melyik kaja túlfogyasztásába fogsz belehalni alig túl a középkorúságon. Ez a Dívány nevű izé (nem rovat, ilyen lap a lapban) naponta hozza a formát, ma például ezzel próbált rémíteni.
„A vécé lehúzásakor a szennyvíz nagy része a lefolyóba távozik, egy kisebb mennyiség azonban a levegőbe kerül, egyfajta permetként körbejárja és telehinti a mellékhelyiséget vagy (ha a toalett ott található) a fürdőszobát, és megragad a falakon, a mosdókagylóban, a törülközőkön, a fogkefén, illetve egyéb használati tárgyak felületén.“

Nos, ez részemről egy nettó marhaság, nem is értem, miért kell evidenciának venni, hogy mindenhol a fürdőszobában van a klotyó. Nálam, és a környék pár ezer(?) lakásában, szerte a Fekvehányás utcai lakótelepen, a vécé az külön műfaj, emberileg és szakmailag egyaránt. Azaz, mint egyfajta civilizált főemlős, nem kakálok ott, ahol fogat mosok, nem fürdök a konyhában, valamint nem hányok virágcserépbe. 
Oké, volt olyan albérletem, még szombathelyi főiskolás koromban, ahol a konyhában fürödtünk, mert valami ötvenes években sebtében gányolt társasházban volt az alaptábor, ahol a nagy nehezen besuvasztott mosógéppel akadályosított ülőkádat (ez az akadálymentesített ellentéte akart lenni), csak egy függöny választotta el a konyha többi részétől. Ettől persze nem főztem bablevest a kádban, legalább is nem rémlik efféle affér.
Plusz mi van a régivágású vonatokkal, ahol a cucc egyből a sínekre gravitál egy lyukon át? Egyáltalán, vannak még ilyen vonatok, vagy csak nosztalgiajáratként, felárért tojhatunk magasról, közvetlenül a sínekre?

A saját lakásom azonban a néhai albérlethez képest egy későbbi kor terméke, a nyolcvanas évek elejéről, igazi lakótelepi összkomfort, aminek egyik (közel egyetlen) előnye, hogy nekem aztán nem permetelődik szaros víz a fogkefémre. (Elvégre jól tudom, a régi mondás nyomán: nem mindegy hogy szarba csapni, vagy csapba szarni!) A vécékefére persze kerülhet bármi, főleg ha használom, de azzal csak nagyon indokolt esetben mosnék fogat, mondjuk ha csak így lenne elkerülhető az atomháború, vagy távoli rokonok látogatása.

Az életmód-nindzsák jótanácsa alapján mindig le kell hajtani a vécé fedelét, mielőtt lehúzzuk, azt már nem írják oda, hogy ezek után viszont ne együnk vajas kenyeret a vécéfedő belső oldaláról, akkor se, ha nincs otthon tálca. Ez már az én ingyen jótanácsom, további bölcsességeket pedig komolyabb összegek átutalásának függvényében küldök bárkinek, ufóenergiával, de válaszboríték ellenében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése