2023. május 22., hétfő

Digitális elnyomorodás

Rendszerint reggelente hergelem magam agyvérzés közeli állapotba, kivéve mikor nem. Olyankor csak késő délelőtt, attól függően, mikor nyomom be a laptopot. Azon meg a Króm nevű keresőt, ami az első két kísérletre rendszerint szarik rám, avagy baszik működni, ki melyik trágárságot kedveli jobban. Néha még szól a rendszer, hogy nem válaszol (gondlom nem a Króm szól, hisz nem válaszol, én sem mondhatom, hogy épp nem mondok semmit), de legtöbbször egyszerűen lefagy és úgy marad, és még a feladatkezelő nevű feladatokat  nem mindig kezelővel sem tudom kiütni, szóval marad a főkapcsoló, aminek azért semmi nem tud ellenállni, legfeljebb a szoftver eszmei mondanivalója, a szellem a gépben, ami viszont nem az áramkörökben lakik, hanem Bill Gates bankszámláján.

Jut eszembe, ez a Gates (eredeti nevén William G. AIDS) állhat a dolog mögött, mert miközben Gugli Korporésön böngészője döglődik a Vindóz alatt, G. Aids  saját hasonlója (most éppen Edge, bár róla eddig aszt hittem, a U2 gitárosa, a folyton sapkás fazon) prímán fut, gyors és... hát főleg gyors, viszont visszataszító, amennyiben a legócskább bulvárhíreket tolja elém kezdőlapként, hogy nesze paraszt, melyik út megyen itt Budára?

De szerintem a vindózos cucc még a guglisnál is jobban lopja az adataimat, meg sasolja hogy mit nézek és csinálok, három hónapja egyszer rákerestem egy norvég krimire, és azóta a hirdetés-sávokban (tehát egy átlagos portál átlagos cikke esetében minden bekezdés után) általam korábban egyáltalán nem ismert skandináv írók könyveinek angol fordítását ajánlgatja, amúgy magyar illetőségű online könyvesboltokból. Illetve némelyek már nem is annyira ismeretlenek, volt akitől valamit el is olvastam...
Affene, a kapitalizmus áldozata vagyok. Oké, ezt eddig is tudtam, csak eddig úgy, hogy aljasul ki vagyok zsákmányolva, mint a proletariátus egykor értelmiségi tagja, erre kiderül, hogy agyba mostak mocskos marketingesek, az Algoritmus-szigetekről. Megvan valakinek Mr. Linux mobilszáma?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése