2023. május 6., szombat

Hála adó

A Felcsútok Géniusza hatvanadik öregedési évfordulója (régiesen: születésnapja) okán "hálaadó szentmisét" celebrál majd a római kaotikus atya, aki már korábban is Isten ajándékának titulálta a pártvezér és kancellárt, amúgy meg időnként a neohungaristák rendezvényein is szok szónokolni, nyilván a felebaráti szeretet jegyében.
De hogy mi a lótúró az, amiért hálát kéne adni a kövér döbrögiért, azt nem tudom, felőlem persze azért mondanak misét mindenféle  múltba zakkant papok, akiért akarnak,  csak érthetetlen az ügy. Annyi sokkal rendesebb, jobb ember van ebben az országban a felcsútinál, sőt az is biztos, hogy megszámlálhatatlan nála jobb jobb keresztény. (Azt nem írom, hogy katolikusok, formálisan elvégre a főnök is református, bár egy vatikáni audiencia, vagy valami bíborossal elköltött munkaebéd bármikor előhozza belőle a látens pápistát, biztos túl sokat van az egykori karmelita kolostor főhivatal-irodai kisugárzásában.) Plusz a vonatkozó egyház is kellően illiberális, különösen felénk, ahol a felsőpapság nagy része lelkes örömmel táncolja körbe a kétszáz éve már nemzetinek nevezett törzsi totemeket (vagyis nem túl egyetemes, azaz katolikus), és nagyon nem mellesleg, a főminiszter által teljesen leuralt állam annyi pénzzel tömi, hogy nézni is tereh. (Ez lehet részéről az egyházak felé a hála adó.)

Közben háttértévéztem a londoni koronázást is, de ott is mintha mise történt volna. Sőt, az történt, merthogy az egész cécó úgy nézett ki, hogy tokkal-vonóval lejátszottak egy komplett anglikán istentiszteletet, és az előadás bizonyos pontjain meg beillesztették a koronázási rituálékat. Olyan unalmas volt, amilyen csak egy ilyen szertartás lehet, de legalább magukhoz képest gyorsan lezavarták, alig bírtam kirakni két, 300 darabos online puzzle-t, és mire felnéztem, már vége is volt.
Ámde. A harmadik Csárlsz (ha már - többek között - nem India császára) legalább az anglikán egyház feje, szóval esetében indokolt a templomi felbuzdulás, de még ő is arra tett esküt, hogy szolgálni fog, és nem őt kell szolgálni. (Ja, egy fun fact: ő az első diplomás uralkodó azon a trónon.)

Na ez az, ami a mi tájjellegű döbröginknek nem megy, ő csakis a saját hatalmi érdekeit szolgálja, és ezt várja az összes hűbéresétől und alattvalójától, ebben a sorban pedig ott a legtöbb egyház is. És bár a kövér téeszelnök-jellegű bácsi semmilyen hivatalos egyháznak nem feje, de az említett hűbéresek és önkéntes-lelkes alattvalók alkotják az ország per pillanat legnagyobb szektáját. Hogy ezért aztán egy katolikus pap tart hálaadó misét, az akár furcsa is lehetne, de itt, Abszurdisztán-Hátasztán határán, ez az régi agyrém az új normalitás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése