2023. május 18., csütörtök

Fontossági sorrend

Azt találgatja a sajtó unatkozó része, hogy ki lehet olyan fontos, hogy a pápa még audiencia közben is felveszi neki a telefont? hát, a pápa elég öreg már, szerintem az unokái hívogatják, ő meg közismerten udvarias, úgyhogy felveszi. De ha kiderül, hogy csak a pizzarendelésével van valami gond, biztos gyorsan átadja a húsos feltétekért felelős bíboros-államtitkárnak, aki majd jól kikéri magának, hogy egy római püspöknek nápolyi pizzát akarnak küldeni, ráadásul csirke helyett kagylóval.

Persze az is lehet, hogy a pápát a főnöke hívja, azt meg ugye nem lehet csak úgy kinyomni. A szentháromságból a Fiú még csak-csak halasztható, ő elég hippi, de az Atya már elég rég meg  van sértődve a pápákra, hogy ők nem simán atyák, hanem Szentatyák. Sorban, egymás után. Náluk meg a mennyek országában az a leosztás, hogy ő simán csak Atya, a szent meg a Lélek (vagy Szellem, de nem igazán szellemes, pedig sokak szerint ezért találkozni vele olyan ritkán.)

Amúgy meg modern egy pápa ez, nyilván okosabb a telefonjánál, de ezért nem nézni le a szerencsétlen készüléket, még akkor sem, ha eleve stílszerűbb lenne imával kommunikálnia a vezetőséggel. Ami kicsit középkori módszer, de ha az általa vezetett egyház oly szorgosan őrzi, gyakorolja és reklámozza a feudalizmus maradékait, és még némileg büszke is rá, hogy némi térdreimához igazán belefér, ne csak mindig a twitteren jöjjön a kinyilatkoztatás. Digitális dogmatikai alapon, felhasználói szintű ismeretekhez.

huffpost.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése