2023. május 10., szerda

Laposság-potenciál, és a sokminden képlete

Unatkozó fizikusok kiszámolták, hogy a ha a Föld lapos lenne (mondjuk egy korong vagy téglatest) azt pont hogy nem éreznénk laposnak, miközben ezt a majdnem gömböt meg annyira, hogy az egészen ostoba összeesküvés-elmélet rajongók nem is hiszik el, hogy egy golyóbis. Mert ha lapos lenne, a gravitáció középre húzna (ezt ki lehet számolni, ilyen számokkal, képletekkel, meg gépekkel), a széleken meg egész megdőlve kellene állnunk, mint valami igen meredek hegyoldalon, ráadásul ritkás levegőben, ha már a gázok is középre gravitálnak, és hát ja.

Ez itt a gravitációs potenciál képlete a fentebb linkelt cikkből, van egy sokkal hosszabb változat is, bár szerintem már ez is büntető jellegű, és nem csak bölcsészeknek. De épp tegnap volt a matekérettségi, nekem mondjuk nem, hanem úgy harmincegy éve, és ötösre sikerült (az egyetemen a matematikai statisztika szigorlat szintén, és mindkettő meglepetés volt, főleg nekem), de ebből csak annyit értek, hogy betű-betű-szám-szám, és ménkű sok zárójel, lassan kezdek is aggódni, hogy matekból már többet felejtettem, mint mennyit valaha is tudtam. (Például anno ment a trigonometria, de ma a cosinusról annyi van csak meg, hogy az a hullámvonal, ami fönt kezdődik, valami koordináta-rendszerben.)

qubit.hu

Szóval a laposföld-propagandisták pont nem lennének laposföld.-hívők, ha lapos lenne a Föld, nekik egy ilyen gömb (igen, geolit) alakú bolygó kell, hogy aztán a síkságokat meg a tengereket járva/nézve megingathatatlanná váljanak meggyőződésükben, hogy de hát lapos ez, mint egy úthenger gázolta macska, ehhez képest a piaci lángos egy komplett Himalája-makett.

Szerintük amúgy eleve hülyeség a gömbszerűség-koncepció, hiszen hiába fúrnak bármilyen mélyre Amerikában, nem Kínába lyukadnak ki, legfeljebb találnak némi olajat, vagy nem, meg amúgy is, akkor az Ausztrálok most fejjel lefelé esnek le mindig a Földről? (Vagy felőlük nézve esnek fel.. vagy felőlünk? Na ugye, hogy zavaros ez!) Ráadásul az úgynevezett déli féltekén fordítva a nyár meg a tél, mint felénk,  rendes vidékeken, márpedig ha a föld egy forgó csaknem gömb lenne, elég rendszeresen úgyanúgy sütné a Nap minden részét, így eleve nem lennének évszakok. De mivel a Nap csak köröz a lapos Föld  fölött (és éjszakánként nem  lekapcsolja valaki, csak  más rész felett világít épp hétágra), és ugye Ausztrália nem a túloldalon van, csak a szélén, ezért hülyék arrafelé az évszakok, a mi középső régiónkhoz képest.

És az alábbi, fenemód hiteles térképen jól látszik, hogy mi van még eléggé a periférián? Igen, Afrika. Ezek után nem csoda ha az afrikaiak is legalább annyira szerencsétlenek, mint az ausztrál őslakosok, meg az egykori brit börtöntöltelékek leszármazottai, akikről azt gondolta az egykori birodalom, hogy nekik jó lesz ott a végeken is. nem fejjel lefelé, csak nyárias karácsonnyal, és júliusi sítúrákkal.

player.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése