2023. május 26., péntek

Napi zűrkutatás

Van ez a kattanásom, hogy időnként (nem minden nap, de majdnem) megnézem kiknek van épp a születésnapjuk, sőt, ha valamiért különösen érdekes valaki, arról még itt is megemlékezem. Na, a mai napra túl sok valaki van, úgyhogy menjen a fenébe John Wayne, Kádár János, Peter Cushing, Bárdy György, Horst Tapper, Miles Davis, Helena Bonham Carter, Matt Stone, Tarlós István és mondjuk Gálvölgyi János épp ne, van neki elég baja, de írni egyikről sem fogok.

Ellenben emlékszem 1980 május 26-ára, gyors fejszámolással hat éves voltam, még nem iskolás de óvodásnak meg épp kihalófélben lévő, viszont aznap kúrták fel a zűrbe a Szojuz-36, űrhajónak kis félmosollyal nevezhető hőálló konzervdobozt, benne Valerij Kubaszov parancsnokkal, meg Farkas Bertalannal, aki vadászpilótából lett űrkonzerv beltartalom. (Akkoriban persze még azt hittem, az a tízemeletesnyi nagy izé az űrhajó, pedig az csak a hordozórakéta, a hajó, pontosabban űrkapszula csak a kis izé a mogyoró van az ő tetején. Meg hatévesen még nem olvastam Kurt Vonnegutot, pedig ő már 58 volt akkor, úgyhogy még fellövésnek hívtam az űrbekúrást, pedig, ahogy a jeles író az egyik Apollo-küldetés startjánál megjegyezte: „It's a tremendous space fuck“.)

                        
Így indul, ennyi marad, mire felér (hu.wikipedia.org)

És mivel akkor az érett Kádár-rendszer (na, csak előjött Kádár mégis, ezek szerint a szülinapján ment az első magyar a föl), amely már bűzlött, mint az érett sajt, összefarkasbercizték az egész országot, nekem is volt FB-s pólóm, Interkozmoszos jelvényem, sőt nagymamám még egy Farkasos dedikálásos könyvet is beszerzett a buliról, ha már egy vidékről származott az aktuális nemzeti hőssel. Meg nagyapámmal együtt mindketten a légierőnek dolgoztak, bár csak egyikük volt katonatiszt.

Ellenben viszont nem igaz, hogy űrhajós akartam lenni, mert egyesek szerint minden kisfiú űrhajós akar lenni, vagy valami egyéb pilóta, esetleg tűzoltó, felfedező vagy vadakat terelő juhász. Ja, ez utóbbi nem. Én, mint szerintem kortársaim nagy része, kukás akartam lenni, és titokban mindig akartam egy rendes, nagy és felettébb műanyag kukásautót játékból, de sose kaptam, később a legóból meg már vadászgépeket építettem, de akkor se pilóta akartam lenni, hanem birodalmi lépegető-vezető és kukás.

Ja, és közben megtaláltam az emlegetett könyvet, a dedikátumot, már ha így mondják konyhalatinul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése