2023. május 20., szombat

Az óceánon át

Charles Lindbergh 1927-ben ezen a napon kezdte átrepülni egyedül (tehát másodpilóta és/vagy navigátor nélkül) az Atlanti-óceánt, állítólag először. Mert ugye ha addigra már megjöttek Ufóék, és nem mindig csak Észak-Amerikában raboltak el embereket (ahogy az amerikai filmek állítják), akkor biztos átrepültek más kontinensekre is kísérleti alanyokat gyűjteni. De az emberek közül valószínűleg tényleg Lindbergh volt az első, sőt valószínűleg a kis szürke idegeneket is beelőzte azzal, hogy egyedül, elvégre azok tuti nem egyesével közlekednek intergalaktikusan.

És érthető, hogy ha már repülni kell át, akkor az Atlanti a megfelelő óceán, mert a Csendes átrepülése esetén nem várják az embert rendes francia borokkal a japánok, ami pedig minimum kijár 33 és fél órányi repülés után. Párizsban ellenben ez pont elég valószínű volt. Úgyhogy inkább oda repült a fickó, pláne mert mert kissé xenofób volt (a zsidókról mondott rosszakat, de képzeljük el mit gondolhatott az ázsiaiakról), Európában viszont voltak haverjai. A Hitler és a Göring nevű tisztelő később ki is tüntették, sőt pletykálták, hogy egy müncheni színésznővel is kavart, három balkézről való gyerek erejéig. És akkor csoda, ha némileg antiszemita volt? (Roosevelt elnök igyekezett is lebeszélni róla, hogy Pearl Harbor után belépjen a légierőbe.)

De 33 és fél óra szerintem sok, csak azért hogy Európába repüljön csajozni (bár egy másik kontinensen tényleg elég messze van a saját felesége), ráadásul ennyi idő alatt is Párizsig jutott csak, ahonnan még sokat kellett vonatozni Münchenig. És hát milyen mocsok lehetett abban a gépben. Mert 33 és fél óra alatt nyilván kellett vécére mennie, csak nem volt hova. Az ellátmány meg összesen négy szendvics és egy üveg víz volt, nem vetített filmet magának, pedig a gépből előrefelé ki se lehetett látni, mondjuk főleg köd volt odakint, néha köd sötétben , szóval valami Buster Keaton-féle börleszk azért jól jött volna. De hát ezen a házilag tákolt gépen rádió sem volt, annak  a helyére is üzemanyagot pakolt a pilóta.

picasa.com

Úgyhogy New Yorkból még egy optimista alak indult el, aki éhesen, büdösen, kialvatlanul, és elgémberedve érkezett meg, ehhez képest lelkes tömeg üdvözölte, de nem biztos, hogy rögtön egy forró zuhannyal meg egy kényelmes ággyal. Mert hát ilyen egy lelkes, rajongó tömeg, de pezsgőt azt csak adtak neki elsősegélyként, valamire az is jó lehetett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése