2023. május 29., hétfő

Belépős semmitmondás

A brit konzervatívok úgy döntöttek, hogy a kongresszusukra csak pénzért engedik be az újságírókat. Még jó hogy arrafelé a pártokra nem vonatkoznak a BBC-normák, hogy a nyilvánosság az első, meg hogy a polgároknak joguk van tudni a mit, ők simán csak kérnek 137 fontot fejenként a szerencsétlen médiaipari szakmunkásoktól, akiket szerencsétlenségük a nyilván kurva unalmas kongresszusukról való tudósításra kényszerít.

Márpedig 137 font az sok. A greenwichi King's Arms pubban (ami a törzshely lett anno, miután bezárt másfél saroknyira tőle a Beachomber Seafood), két ember a feléből megvacsorázhat, főétellel, itallal , kávé/desszerttel (plusz vehetnek két londoni hetijegyet, 1-2 zónásat, ami Greenwichig is jó) és hát mennyivel jobb egy ilyen helyen valaki fontossal enni, mint a konzervatívok kongresszusán lenni. És azon görcsölni, hogy most melyik képmutató, és kissé zavart tekintetű alak szól be magabiztosan valami párttársának, csak mert a ő jobban akar valahol jelölt lenni, úgy négy-hat év múlva, és hogy lehet majd megírni ezt belealvás nélkül.

De a sajtó szerencsére nem partner ebben a játékban, a mértékadó (már ha van még ilyen, talán) média inkább nem képviselteti magát, nagyon helyesen ugyanis azt gondolják, hogy egy az országot irányító, vagy irányítani akaró párt (a brit konzervek most ugye épp az előbbiek, nem mellesleg a történelem első hindu miniszterelnökével a Downing Streeten) egyszerűen nem teheti meg, hogy bármilyen módon is korlátozza a nyilvánosságot. Hisz ha kicsit is komolyan veszik magukat (és hát Boris Johnson ripacskodása, meg Liz Truss rapid összeomlása után ez nehéz, de szükséges), akkor nem tekintik egy afféle drága, de szar cirkusznak a saját összeröffenésüket, és nem szednek belépőt. Oké, pont Johnson és Truss tettek róla, hogy a pártjuk valami bizarr freak-show képét mutassa, de a mostani miniszterelnökük (Mr. Rishi Sunak), úgy is mint korábbi főpénzminiszter-ügyi, eddig pont ez ellen dolgozott.

Na, ez most mehet a kukába, de legalább a drága olvasóknak (hallgatóknak, nézőknek, hallomásból tájékozódóknak) nem kell szembe sülnie. Főként azzal, mennyire öncélú a politikának nevezett hatalomtechnikai játék, szerte a világban (persze sehol sem annyira, mint nálunk, ahol a miénknél öncélúbb, azt már diktatúrának hívják), ami egyfelől jó, mert tényleg kit érdekel már egy pártkongresszus, másfelől meg szintén jó, hátha tanulnak belőle. Közhelyszerű marhaság, hogy az igazi angol gyep azért olyan mert sok eső meg nyírás, négyszáz éven át, a brit demokrácia meg azért stabil,  mert háromszáz-harmincvalahány éve szintén öntözik és nyesegetik, szóval nem kizárt hogy a kormánypártiak is tanulnak az esetből. Arrafelé még ez is előfordulhat, és jaj, de el vagyunk mi képedve ettől minálunkfelénk.

p.s. Amúgy a konzervpárt azzal indokolt, hogy a trollkodókat akarja kizárni ezzel, mintha egy tipikus revolvermédiumnak nem lenne direkt erre félretett malacperselye. Jó, nem pont erre, hanem sajtóperek után fizetendő kártérítésekre, de azokhoz képest 137 font bagatell. A komoly sajtó viszont pont azért nem mehet el, mert ha ebbe nem állnak bele, akkor azzal csak további szivatásokat implikálnak, úgyhogy a konzervpolitikusoknak most azzal kell szembenéznie, hogy róluk majd ősszel (ha addig nem józanodnak ki) csak a legalja média fog tudósítani. Ehhez képest egyszerűbb lett volna, ha szigorúan zárt ajtók mögött kakival dobálják egymást, attól még ugyanúgy majmok maradnak, csak nem látszik annyira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése