2023. május 4., csütörtök

NSWN (May the Fourth be with you!)

Alig múlt el a nemzetközi harrypotter-napon túlesés (de elmúlt, ezért  kisbetű), máris az erő legyen velünk május negyedikén, ami meg a Nemzetközi Star Wars Nap, úgy is mint a pre-posztmodern kulturális paradigma legjelentősebb valláspótlékának ünnepe. Harry Potterrel ellentétben nem sikerült rájönnöm ki lehet a titokzatos Mr. Star Wars (vagy Ms?), a róla szóló filmekben ugyanis háború az még csak-csak van (az epizódok előrehaladtával egyre inkább), de a csillagok azok maximum csak háttérnek, mert olyan jól tudnak csíkokká elmosódni, mikor nem fénysebességgel de hiperűr-ugranak, házilag foltozott zűrhajókkal. 

Persze az egész egy messzi-messzi galaxisban ugye, és nyilván annyira kurva régen, hogy már nem emlékszünk rá, milyen volt az amilyen. Annyi biztos, hogy az a galaxis olyan igen nagyon messze van, hogy ott már a vákuumban is terjed a hang, minden lehetséges bolygó egyben alkalmas is az emberi életre, azaz pont belélegezhető a légköre és meglepően földi a gravitációja. (Nem csoda, hogy abban a galaxisban is az ember a csúcsragadozó, ha valaki véletlenül más faj, az is humanoid, két lába és legtöbbször két keze van az egy fejéhez, és pont jó neki a földihez meglepően idomuló klíma.)

liveabout.com

Viszont van amiben hasonlít az a galaxis a mi kis bolygónkra. Mert hát nem csak az emberek olyanok, mint felénk, itt egy másik galaxis peremvidékén, hanem a nácik is pont olyanok, amilyennek itthon ismertük/ismerjük őket. Totális diktatúrát építő, egy eszelős vezért követő, menetelő baromállatok. Akik rendes baromállatként persze már középtávon is a vágóhídra mennek, amennyiben egy birodalmi rohamosztagoson láthatóan csak azért van „páncél“, hogy jó célpontot adjon, mert amúgy egy kis találattól is holtan esik össze. Az eszelős vezér meg annyira gonosz, hogy már nem lát ki tőle a fejéből (mint Hitler A. utolsó hónapjaiban főleg), tud villámokat szórni a kezével, de űrcsaták alkalmából összehívott flottasereglés esetén ez nem sokat ér, azt meg, hogy a legvégén „megidéz“ maga is egy komplett flottát, azt tudjuk be annak, hogy a rendező sokat ivott előző este, másnap meg nem tudta mit beszél, illetve forgat.

És természetesen a nácik uralmát megalapozó hatalmi taktikázás és korrupció koktélja is gyanúsan ismerős, miként a fajelmélet (tényleg, látott valaki nem ember fajú birodalmi tisztet?), melynek nyomán fehér férfiak terrorizálják a kevert fajú népességet (a kevert fajú népesség nem mellesleg főleg élőzenés italkimérésekben keveredik, meg helyi maffiafőnökök magánbulijában, szóval rájuk fér egy kis terror), bár különbség, hogy a mi történeti főnácijaink nem pont arisztokratikus brit akcentussal beszéltek, nem pont angolul. De galaxisnyi távolságba ennyi differance belefér, isn'it?

Amúgy egyre gyanúsabb, hogy ez a Star Wars, ez nem is rendes dokumentumfilm, vagy legalább based on true story, ezt csak úgy kitalálta valami ökör, aki túl sok lovagregényt, westernt, ezoterikus szart meg háborús történetet olvasott össze (-vissza), azt' ez jött ki belőle. Hogy mítosz helyett végül is megteszi, ha már a Csipkerózsikát vagy a Piroska és a farkast már senki nem bírja komolyan venni, a négyévesek sem. (De mi a vihar az a midiklorián?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése