2023. május 9., kedd

A minek a napja?

Ma ünneplik a Győzelem Napját  a szovjet-orosz márnem köztársaságban, ami persze formálisan (de csakis úgy) még köztáraság, meg hivatalosan nem szovjet, de működésmódjában, világpolitikai hozzáállásában, no meg a diktátor kéjes álmaiban pontosan az.

Kafkai helyzet, hogy nagy katonai parádéval ünnepelnek akkor, mikor a hadsereg nem díszszemlét performáló része épp semmire nem megy a nyugatról megtámogatott ukránokkal, nem hogy győzelem nem látszik a horizonton, de az egész, lassan állóháborúvá merevedő vérontás vége sem.
Úgyhogy - jobb híján - marad a dicső múlt, az arrafelé, amúgy jogosan Nagy Honvédő háborúnak hívott második világégés emléke, a baj csak annyi (illetve dehogy csak, rengeteg baj van még), hogy a mai orosz hadsereg is nagyjából úgy próbál harcolni, ahogy nyolcvan évvel ezelőtt, csak az ma már nem működik.

Úgyhogy legalább is kétséges, mi frászt fognak ünnepelni ezek ott Moszkvában, de nincs kétségem, hogy majd Vlagyimir Vlagyimirovics beszédírói előállnak valami különösen szar újbeszél dumával (a duma itt kisbetű, szóval nem az orosz törvényhozás), én a helyükben párhuzamot vonnék az akkori, meg a mostani „nácitlanítás“ között, elvégre ez a barom szlogen is van annyira használható, mint az „Ukrajna demilitarizálása“, amire lecserélték.

A katonai parádé egyébként szerényebbnek ígérkezik a tavalyinál, elvégre a fiúk fronton változó minőségben teljesítenek, de parádésan semmiképp, sőt az Euronews szerint (a főbpróba alapján) az ukránok elleni agresszió jelképévé vált 'Z' betű sem lesz felfestve a felvonuló nagvasakra. Hát ja, kissé kínos lenne, hogy az "E jelben győzni fogsz!" helyett épp valami nagyon másról szól a királydrámának álcázott nettó tragédia előadása. de ez van, ha VV Putyin a rendező, miközben a színház vezetését lassan, de legalább a háttérben lassan átveszi a kínai kommunista párt. Csak a történelmi analógiák miatt, nyilván.

p.s. Az alábbi képnél pedig adódik a kérdés, ezek mi a faszér' mosolyognak? Oké a kép tavalyi (idei még nem lehet), de sok ok akkor sem volt vidámnak lenni, ehhez képest vigyorognak mint a vadalma. Gondolom kötelező volt, vagy simán csak rajonganak az elnökükért (vagy mindkettő), meg amúgy is jobb a Vörös téren, mint a fronton, már ha ezeket a díszcsajokat egyáltalán beáldozták volna, mondjuk Mariupolnál.

portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése