2023. május 28., vasárnap

Fotelforradalmi visszavétel

Az Interrupters rendes ska-punk együttes banda, a Gave You Everything című kamarazenekari opuszukat már beszúrtam ide egyszer, nem olyan rég, most meg három napja vissza-visszatérő jelleggel nem halogatom hallgatni  egy másik dalukat, sérelmemre. A Take Back the Power, avagy Vedd vissza a hatalmat inkább punkabb, mint amennyire ska, úgy emberileg mind szakmailag, avagy a zene meg a duma is rendesen lázadóskodóbb, és kisebb mértékben mozog a lazulós-mulatós vonalon, bár ott is.

A szöveg ráérthető sokféle helyzetre, de mindenképp van valami anarchoid stichje, miszerint vissza kéne a hatalmat venni (miután Debrecenbe kellet menni, pulykakakast venni, gondolom), bár az már művészileg elmosódott marad, hogy mégis kiktől? Felmerül, hogy a tájjellegű, azaz kaliforniai adóhatóságtól, vagy a Szíjájén át a zeneipari multik vezérigazgató-helyetteseiig bárkiktől, csak annyi biztos, hogy tekintetünket a fényesebb jövőre vetve kellene valami lokális forradalom élére (na jó, mondjuk csak első soraiba) állnunk. Például itt a lakótelepen, vagy csak a lépcsőházban, a lényeg hogy forradalmi legyen a hangulatra menetelés. Mert annyira jól szól a garázszenekaros sound, hogy attól aztán már senki nem állíthat félre minket, és főleg bennünket, rólunk már nem is szólva. (Hát, jobban belegondolva, azért egy szörfös utalást lassan hiányolok onnan Kaliforniából, bár amennyire  túláltalánosított a szöveg, az is belefér, hogy csak a szörfös szubkultúrát akarják forradalmasítani. Például hogy innentől öltöny-nyakkendőben szörfözzünk, mert ott az számít igazán látványos lázadásnak, nem a rózsaszín napszemüveg.)

Ám a szomszéd háború négyszázötvenvalahányadik napján nekem leginkább V.V. Diktátorov elvtárs és az ő fasiszta rezsimje  (ami persze faszista is egyben) jut eszembe, de tényleg ezért jó egy ilyen dalszöveg, arra a fajta elnyomásra asszociálhat mindenki, amire csak akar, illetve ami adódik neki, mondjuk geopolitikai érintettsége okán.
Persze nekem a zene jön be, meg az énekesnő Aimee Allen hangja, akinek amúgy a gitáros csávó a férje, a basszer meg a dobos pedig a sógorai, amennyiben a banda pasi állagú tagjai testvérek. Gondolom ha lenne egy húguk, nem is kerestek volna külön énekesnőt, akinek így viszont be kellett házasodnia, hogy családon belül maradjanak a zenekari ügyek. De a dal szempontjából ennek nyilván semmi jelentősége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése