2023. május 30., kedd

A Nagy Képernyőmentés

Ami egy idei film. Egy rendes, enyhén barkács-hangúlatú, asszem szándékai szerint is erősen C-kategóriás kis híján mozi, ami a Feltámadás címet viseli. (De angolul nem Resurrection, hanem Resurrected, vagyis Feltámadott, aminek viszont az égvilágon semmi jelentősége, legfeljebb annyi, hogy megkülönböztesse magát egyéb feltámadásos című mozgóképektől.)

A sztori annyi, hogy a római kaotikus egyház rájön, hogy lehet nemrég elhalt kihunytakat halottból élővé csinálni, de nekünk ezt nem mondják el, még a filmesek sem. Egyszerűen érdektelen a film legérdekesebb kérdése, egy fél percet sem vesztegetnek rá. Pedig engem tényleg érdekelt volna, meg az is hogy lehet feltámasztani valakit, akit például ledarált a vonat, elégett egy háztűznézőben vagy véletlenül kénsavas neutronbombával mosott fogat? Vagy csak a kulturáltan leszúrtakon, lelőtteken lehet alkalmazni a Kelj fel és járj!-protokollt? (De nem, mert feltámasztanak néhány építőmunkást, akiket a tizensokadikról lökött le egy már feltámasztott régi-új kolléga.)

Ehhez képest megy a dilemmázás olyanokon, hogy aszongya:
- Csak a rendes keresztényeket támasztják fel, akik nem éltek előtte bűnös életet. Ennek következtében viszont az emberiség 90%-a rohadt gyorsan megkeresztelkedik, megy is a feltámasztás-ipar, meg a bolygó fokozottabb túlnépesedése, hogy a nagyjából halhatatlanság miatt minél élhetetlenebb legyen a Föld glóbusztekéje.
- A főszereplő egy pap, aki régebben ivott, autóbalesetet okozott, amiben meghalt a fia. Ő lett aztán az első feltámasztott (és láthatóan nettó valláskárosult), a fater letette a viszkit és felvette a reverendát (ha már a muter lelécelt tőle), de miután a felélesztett védencei rendre sorozatgyilkolni kezdenek, visszaöltözik kertvárosi rambónak, és magához veszi az üveget.
- Valami nagyon nem stimmel ugyanis a feltámasztások körül, az egyház nyilvánvalóan együtt esküszik össze az FBI-jal, vagy a CIA-val, a lényeg hogy betűszó legyen, ha már az egyház neve nem az. Aztán meg eltussolnak, mert hát mi az a napi néhány tucat tömeggyilkosság, a betérő új hívek tömegeihez képest?

imdb.com

Persze ezek a témák sem lennének rosszak, ha nem egy ennyire olcsó film, bulvárlapok konteó-rovataiból összeollózott forgatókönyvében lennének nem kifejtve, de így engem jobban érdekelt, hogy technikailag mégis hogy csinálják ezt a feltámasztás dolgot. E helyett folyamatosan azt kell bámulni, különböző rendű és rangú szereplők hogyan videocsetelnek, íméleznek és böngésznek, gyakorlatilag a teljes film mindenféle kütyük képernyőinek mutatásából áll, egy bazi nagy screenshot az egész, csak ez mozog.

Viszont az egyik főszereplő, a kerubként (itt valamiféle feltámadásügyi tanácsadó/intéző) működő fiatal hacker csaj, bizonyos Patkány már majdnem olyan mintha hús-vér figura lenne, először pont dugni látjuk, csak mert véletlenül nem ki-, hanem bekapcsolat a laptopja webkameráját. Kár, hogy a végén lelövik, és feltámasztása esélyeiről nem kapunk infót.

Az egésznek valami olyasmi lenne a megfejtése, hogy a feltámasztottak azért gyilkolnak, hogy haljon csak meg mindenki más is, aztán az igazakat majd jól feltámasztja az egyház, a többiért meg eleve nem kár. Ja, végül is tenni kell valamit a már emlegetett túlnépesedés ellen, no meg  hit terjesztéséért, bár utóbbihoz valahogy nem tűnik adekvát eszköznek a családtagok ellen fordított konyhakés. És ezt még piás papunk is így látja, már amíg lát valamit egyáltalán. Azt meg már egy halom ponyvaregényből, tömegfilmből tudjuk, hogy egyházak, de a kaotikus egyház különösen, eleve egy összeesküvő fajta, meg időnként vérszagra gyűl, mint az éji vad, tessenek csak visszanézni a Szent Inkvizíciót a jutyúbon.

Ez az egészen buta műegész mozgóképi minőségét tekintve simán mehetett volna a Hallmarkra, vagy valami hasonló lábvízlangyos csatornára, csak túl sok benne a vér meg a gyilok, ha viszont a kétharmadánál megjöttek volna a kis szürke idegenek, egész jó különszám lett volna az UFO-Magazinnál. Így viszont két szék között padló alá esett. Mivel eleve a padlószintről indult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése