2023. május 31., szerda

Energia-marketing

„Minőségi energia“ - olvasom egy hirdetésben, és nem értem. Nem vagyok fizikus, de szerintem az energia az egyféle lehet, az anyagi testek egy fizikai tulajdonsága, miszerint változtató-képesség, ami változtathat a dolgokon a világban benne, át-átalakulva. Lehet neki mennyisége, ami Joule-ban mérhető, de minősége? Ez olyan, mintha azt mondanánk, a páros számok jobb minőségűek a páratlanoknál, miközben tök egyforma absztrakció minden szám, legfeljebb az irracionálisakat nehéz elképzelni anélkül, hogy bele ne törne az agyszövetünk.

A reklámozó céges intelligencia nyilván arra gondolt, hogy az akkumlátoraik, a képzeletbeli hidegfúziós reaktoraik vagy a szudáni feketepiacon vett rabszolgáik elsőrendűek, vagyis jól néznek ki, és akár több órás garanciát is vállalnak rájuk. Meghajthatjuk vele a házimozit, a turmixgépet vagy a papírrepülőt, de igény esetén az árammá termelt energia agyonbassza bármelyik, kellően unszimpatikus szomszédunkat is.

És nem csak úgy áramlik az áram, hanem szépen, egyenletesen áramlik, nem tolakodnak az elektronok, mindegyik kivárja a során, mert volt nekik oktatás arról, hogy az energia nem vész el, csak átalakul, valamint hogy az anyag is energia, azaz ők maguk is, csak épp rohadt kicsik, ezért eleve nehezen hiszik el magukról. De sok lúd disznőt főz, sok elektron meg szintén, ha a villanyrezsóba áramlik. Minőségi módon, mert a kulcsszó mindig a minőség, legyen szó omlós disznóról vagy 5.1-es hangrendszerről, vagy mondjuk a bunkó szembeszomszéd füstölgő hullájáról. Dolgozni, energetizálni csak pontosan szépen, ahogy még a csillag sem az égen, elvégre a csillagok ilyen természetesen ősrobbant, elég kócos fúziós (és nagyon nem hideg) reaktorok, mindenféle felhasználóbarát dizájn nélkül. Primitívek, na.

Nem tudom mennyire minőségi,  de energia az van benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése