2023. május 29., hétfő

Egy hagyományos hanyatláspróféta

"A kultúra - egy utolsó fellélegzés a megszűnés előtt." 
(O.S.)

Ma lenne 143 éves Oswald Spengler (18880-1936), aki hivatalosan filozófus volt, szerintem inkább ideológus, a szó nagyjából rosszabbik értelmében. Mert hogy fasiszta volt a faszi, és bár a hitlerájt az nagyon nem bírta, de Mussolinivel határozottan szimpatizált. Fő műve volt A Nyugat alkonya: a világtörténelem morfológiájának körvonalai című, a nacionálpopulisták által azóta is agyonhivatkozott agymenés, aminek annyi a lényege, hogy az emberi civilizációban nincs is haladás. Csak egymás után, időnként egymást átfedve jönnek különböző kultúrkörök, ezek először fel- aztán elvirágoznak, azaz előbb-utóbb mindegyik lehanyatlik a mélysötét fenébe, hogy romjain felemelkedjen a következő.

Szerinte addig (1918-ig, mikor megjelent a cucc) nyolc ilyen „kultúrkörrel“ írható le a komplett emberi történelem (babiloni, egyiptomi, indiai, kínai, mexikói, antik, arab és a nyugati), és most (mármint bő száz évvel ezelőtt) a nyugati kultúra is a hanyatlás állapotába... izé, hanyatlik. és ha majd nemsoká vége lesz, nyilván jöhet valami őfelsége fasiszta rezsimje, amit ő persze csak „konzervatív forradalomnak" nevez, mintha maga a fogalom nem lenne már eleve kissé önellentmondásos. Mert hát a józan paraszti ész szerint valami vagy konzervatív, vagy forradalmi, forradalommal konzervativizmust csinálni legalább is problémás, bár nálunk pont ilyenfajta sületlenségeket nyomat ártunk és ormányunk ideológiai háttérbagázsa. Ha már a nyugat hanyatlik ugye, még szerencse, hogy mi magunk félázsiai népség vagyunk, türk, vagy milyen aszcendenssel...
(Mellékszál: Ez kicsit olyan, mint mikor 1988 őszén, elsős középiskolásként beleolvastam a Honvédelmi ismeretek című tankönyvbe, ami úgy kezdődött, hogy „A kapitalizmus általános válságának talaján küzd a fennmaradásért.“ Na, ez azóta is így van, a válságküzdés mondhatni folyamatos. meg ugye a korabeli mondás: a Nyugat a szakadék szélén áll, de mi egy lépéssel előtte járunk!)

engelsbergideas.com

Érdekes, hogy minden korban felbukkannak olyan, amúgy nagy hírnévre vergődő alakok, akik szerint az aktuális korszak egyben minden világok legrosszabbika, és propagálnak valami, jobbára csak az ő fejükben élő, mindig szigorúan a távoli múltba vesző, egykorvolt Aranykort, ami még paradicsomi állapot volt, a létezés ideális kerete, csak aztán Atlantisszal együtt együtt elsüllyedt a picsába, vagy valami hasonló. Most meg Kali Yuga van, sötét Vaskor, a tudatlanság és szellemi leárnyékoltság hanyatló ideje, és mindjárt itt az utánunk a vízözön, az Armageddon ohne Brúsz Vilisz, az Apokalipszis két és fél lovasa, vagy simán csak az Atomot nekünk!

Hogy meddig hanyatlik még a nyugati világ, és mikor jönnek már a kínaiak (bár ők Spengler szerint ugye már voltak), az afrikaiak (Wakandából, gondolom) vagy a kis szürke, zöld marslakók a Jupiter holdjairól, az legalább is bizonytalan. Elvégre a római birodalom is elhaldokolgatott párszáz évig, és olyan volt mint a szívósabb fajta giliszta, hogy kettévágták, aztán mindkét fele más irányba vonaglott tovább.

Herr Spengler mai hívei persze már naponta kinyilatkoztatják,  hogy most aztán vége, legalább is Európának lőttek, és csak ők tudják, hogyan kell forradalmian visszamaradni a hagyományos tradíciók, vagy tradicionális hagyományok talajgyökerébe kapaszkodva (de lehetőleg online), elvégre a kultúrfölény az ő oldalukon áll, szóval nem szarral gurigáznak, prófétikus TikTok-publikációikban. Nekik a Balaton a Riviéra, a történelem a játszótér, az intézményes vallás a gumiszoba, és Spengler a javított kiadású Nietzsche, ráadásul még náci sem volt, szóval miért is ne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése