2023. május 24., szerda

Retróviasz

Jajj de jó, van már Pest-Budán is Madame Tussao... Toussaouos... Tüszó valami, ami nem múzeum, nem izé, hanem egyfajta cirkuszi látványosság, amit ott felejtenek a világ különböző pontjain a franchise birtokosai, kétszáz évvel ezelőttről nyilván. Halvány fogalmam sincs mi benne az érdekes vagy a jó, én mondjuk kétszer jártam a londoniban de valami kilenc év különbséggel. Petrával viszont soha, őt egyszerűen - nagyon helyesen amúgy - nem érdekelte, pláne sok pénzért.

Mert hát híres embereket látni a tizenkilencedik században, meg a huszadik század elején  efféle vurstlikban lehetett, ma meg már bárhol, elég ránéznünk egy tetszőleges nyomtatott sajtóipari bármire vagy a környezetükben fellehető számos képernyő bármelyikére. Eleve tudjuk hogy néz ki Freddie Katinka vagy Hosszú Mercury, szóval felesleges elfáradni megnézni a viaszba szobort arctestmásukat, dioráma jelleggel prezentálva. Régen ez nem így volt (avagy régen sem volt minden jobb, na tessék), a nép, az istenadta nép onnan tudta hogy néz ki a király, hogy meg volt szoborva itt-ott, meg rajta volt az aprópénzeken is a feje, hogy a szegényebbek is találkozzanak vele, mondjuk ha mennek befizetni az adót. De az azért nem volt egészalakos, így könnyű volt Mátyás királynak álruhában csesztetni az alattvalókat, de mikortól vannak Madam Tüszók, legalább a polgárság el tudja képzelni, hogy nézne ki a király, meg a híres tábornokok, és a hasonlók, ha találkozna vele, de nem fog. Vásári látványosság volt ez elve, mint nem mellesleg Feszty Árpád mára már körülrajongott körképe, A magyarok bejövetele, amit pár fityingért lehetett megnézni, konkrétan a városligeti vurstli (később Vidámpark) területén, eleinte népszerű volt (1894-ban mutatták be), de az 1909-es második felavatása után már nem nagyon. Jött a mozgókép, és annak már nem lehetett kihívója, de pár évvel korábban Londonban sem lett népszerű, ott plusz rossz pont volt a magyar tematika, ami kifejezetten hidegen hagyta az angolokat.

Van valahol egy-két kép, amin a Tüszőban nézek hülyén magam elé a királyi család társaságában, de egyfelől nem találom, másfelől meg ha találnám, akkor sem raknám ide, olyan viccesen randa vagyok rajtuk. Úgy majdnem húsz évvel ezelőtt, de azóta sem lettem szebb, nekem például jól jönne egy kissé idealizált viaszbábu, úgy is mint analóg, 3D-s photoshop... Vagy mégse, van rendes Fotósopp is szoftveresen virtuál módon, személyesen meg úgyse nagyon találkozom senkivel (anyámon kívül), akinek érdekelne a véleménye.

gmanetwork.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése