2023. október 6., péntek

A Greta Thunberg-analógia

Nyugat-Európában „a demokrácia bölcsőjében, a liberalizmus fellegvárában, ha valaki felvállalja kereszténységét, akkor kirúgják az állásából és börtönbe is viszik”  - S. Miklós, álammtitkár foglalkozású közhülye, a tegnapi nap mondatával (444.hu)

A magát valami furcsa okból keresztény-konzervatívnak definiáló kulturális anomáliák (avagy kormányhitű, sajtóipari betanított szöveggyártók), minél idősebb és elhülyültebb férfiak, annál inkább szeretnek fiatal aktivista csajokba beleszállni, nagy bátran, páros lábbal és sáros gumicsizmában. (Biztos az érettségizők meg egytemisták a legnagyobb keresztényüldözők, akik bebörtönzik a tisztességtelenségben megőszült propagandistákat, csak mer' azok gyónnak és úrvacsorát áldoznak pünkösdkor, nagy felebaráti szeretetben) 
Nekik a címben emlegetett Greta eleve valami fura fejű fogyatékos luvnya, és tuggyikik állnak mögötte, hisz fiatal, nőnemű, tehát eleve nem lehetnek saját gondolatai, de utálni ettől még (vagy pont ezért) prímán lehet. És egyébként is, ők a magukba fordult vén pöcsök, akikhez képest egy húsz év körüli mozgalmár lány legfeljebb hülye picsa lehet, persze csak abból a nyúl üregéből, ahonnan ők nézik Alice tükörországát.

Mondjuk Thunberg elég messze van, földrajzilag és kulturálisan egyaránt (plusz svéd, ami ugye már eleve egy nagy fekete pont), de van itt nekik egy Pankotai Lili, mint lokális gyűlölnivaló, akit persze szintén nem vesznek komolyan, és annyira lenézik, hogy heti alig három-négy publicisztikában háborodnak föl rajta a kormányhitűek. Plusz a Karc-Hír Efem (vagy hogy hívják, de tegnap belehallgattam, és ott is pont liliztek, vagy fél óra hosszan), és az egyéb pártszolgálatos médiumok.

Tegnap épp beleolvastam a Magyar Nemzet címen megjelenőbe, ott is megvolt a nyilván elvárt lilizés-kvóta, a Pilhál nevű György klaviatúrájából, aki kifogásolta, hogy a csaj milyen trágár, meg biztos buta is, az a kurva TASZ meg díjat adott neki. (Nem az orosz hírügynökség, az dupla SZ, hanem a Társaság a Szabadságjogokért.) A hangnem a széljobbos sajtóhoz képest csaknem visszafogott, a szerző mintegy összekacsint az olvasóval, hogy igen, ő is pont arra gondol, csak nem írja le, olyan kibaszott polgári ugyanis a mentalitása, hogy ő aztán nem trágárkodik. (Én viszont anarchoid agnosztikus vagyok, nekem szabad. Meg stilárisan is igénylem.)

Amúgy minek is írna csúnyákat, mikor a lapjában rendszeresen pulikál a bájerzsolt alakú Ötös Számú Párttagkönyv, és aki nála trágárabbul tud minden alatti szinten aljas lenni, az csal. Ráadásul ő már akkor szarházi gazemberezett, mocskos állatozott, amikor az említett Lili még épp csak írni-olvasni tanult alsósként. Ám saját szemében a gerendát se, ahogy az efféle buborékban élők szokták, de szerintem fontos adalék, mégis ki kezdte ezt stílust a közéleti diskurzusban. (Ami ma már nem is diskurzus, csak sértett kiabálás a szomszéd buborékok irányába. Hátha kipukkadnak tőle, gondolom.)

De a legszebb az, hogy ezek a polgári-kifinomult tollnokok milyen pazarul szoktak alulmaradni a magyar nyelvvel szemben, gyakran. Most például Pilhál nemkolléga azt írja a lead-ben, hogy: „A TASZ ezt azért érezte fontosnak, mert szerintük ez a korosztály tud hitelesen és friss szemmel szólni a fiatalokhoz.
Friss szemmel szólni, mi? Herr Képzavar, miként az olvasószerkesztő (ha még van náluk ilyen) ki se szúrja ezt, elvégre nekik fontos küldetésük van a haza megmentésének tekintetében (vonatkozásában) és nem érnek rá pepecselni efféle hülyeségekkel, a cél szembesíti az eszközt, vagy ha nem, valamit akkor is csinál vele. Klassz.

p.s. Direkt nem linkeltem be a vonatkozó szöveget, egyrészt mert nincs benne semmi, de tényleg semmi, amit ezerszer nem rágtak már meg az agyarnemzetes gittegylet jelesei, másrészt a fene se csinál reklámot ezeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése