2023. október 1., vasárnap

Napvilágzene

Ma van az a zene világnapja elseje, persze hogy holnap is világzene nap lesz-e, azt még nem tudom, majd meglátjuk. Állítólag 1975 óta van ez, így a zene világnapja egy évvel fiatalabb nálam, a kis csicska, nem is ünneplem, hát hogy nézne már ki, hogy egy magamfajta nagycsoportos (korcsoportos) ilyen pelenkásokat ünnepeljen? 

Azért megnéztem a szótárlexikonba' mi a az a zene. Nos, a zene, az, amikor a tévében két reklámszünet között énekelnek a zsűrinek a közönségszavazatokért, vagy amikor a sörsátorban fellép a Bunyós Betyár és a Plébekk. Nekem a tévémben van ilyen Muzsika tévé, na ott például egyfolytában effélék lépnek fel, elő, de sohasem hátra, én komolyan nem is értem, hogy lehet ennyi embernek nulla huszonnégyben lakodalma, hogy mindig kell egyet mulatni folyton. Meg hogy a Plébekk együttes hogy bírja ezt a strapát? Régebben én is bírtam mulatni, nem azér', sőt még mostanában is tudok hajnalig ágyból tévézni, ami remek mulatság, feltéve hogy megvan a távirányító, és el tudok kapcsolni a muzsika tévéről. 

Mert ami ott töménységben megy, azt már  Jehudimenuhin se bírná, pedig állítólag ő találta fel a zenei világnapot, biztos sok kísérletezés után. (Először a festészeti világhétben gondolkodott, de arról meg csak annyi fogalma volt, hogy Leonardo, Tiziano, Leporello meg Galilei, szóval nem volt annyira képben a képekkel. Még szerencse, hogy eszébe jutott, ő igazából hegedűművész, így kitalálta a Nagyjából Zenei Világtalan Hetet, csak az annyira meta volt, hogy maga se értette. Így lett világnap, aminek még mindig nincs sok értelme, de mégis több.)

Nekem eddig nem tűnt föl részemről, de gondolom ilyenkor nagy ünnepségek vannak szerte a világban, a dolgozók vidám felvonulással ünneplik tömegesen, eső esetén meg nem, de lelkesedni lehet külön-külön is otthon, sörrel és rántott hússal. A zenerádiók és zenetévék ez alkalomból egész nap zenét sugároznak. Persze máskor is ezt teszik, csak most más lelkülettel. A főtéren a polgárjenő meg felavatja a Magyar Zene Fáját, amit csak 6-án gyújtanak fel (az aradi vértank emlékére tizenháromszor!), mert akkor meg gyásznap lesz. Nem zenei hanem ilyen történetileg nemzeti, és bár a gyászzene is zene, de arra nem tud mulatni Lakodalmas  Pityu és az Aranyeső Esik Rája (aki meg fura mód nem hal, de hall) úgyhogy a zene világnapja egy hétig sem tart nálunk. Bezzeg a hanyatló Nyugaton...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése