2023. október 13., péntek

A P13-as zóna

Itt van péntek tizenharmadika (Énekszóés Táncköszöncse), ami jeles, feketebetűs ünnep a naptárban, kivéve ha vasárnapra esik. Akkor piros. Ezen a napon emlékezünk meg a Rúfusz (szül Hosszú Rúfusz) nevű tizenharmadik apostolról, akit kihagytak a Bibliából, mert fekete. (Késbőb szerepelt Kevin Smith Dogma című dokumentumfilmjében is, csak addigra már hülyére frusztrálódott a mellőzöttségtől.)

Szintén ma van a A Nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day), ami pont annyira jelentéktelen és szánalmas, ahogy hangzik. Egy különösen elcseszett, épp ezért nyilván igen sikeres sitcom (How I Met Your Mother - magyarul Így hánytam anyátokra, vagy valami hasonló) unatkozó rajongói találták ki, mert az egyik főszereplő (a legunszimpatikusabban is csak kicsit vicces Barney) mindig öltönyt hord, így ma mindenkit arra biztatnak, hogy hordjon öltönyt. Mindenhol. Melóban, buliban, fodbalozás közben, a termálfürdőben, az edzőteremben és a pszichiátrián is, ahová előbb-utóbb bevitetik az embert aggódó ismerősei.

Ennél már a Törölközőnap (Towel Day) is viccesebb, meg azt Douglas Adams híres Galaxis-útikalauz regényei ihlették, amik igen jók, és egyúttal a világ egyetlen ötkötetes trilógiáját alkotják. A sztoriban ugyanis a csillagközi stopposok mindig hordanak magukkal törölköző (és ezt teszik a világnapban résztvevő résztvevők is) mert:

„...a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

A Törölközőnapot viszont sajnálatos módon május 25-én tartják, de legalább ma van Szombat Tizennegyedike előestéje, ami nem tudom miről híres, de biztos az. (Jó, hát 1066-ban e napon volt a híres hastingsi csata, ahol a normann agresszorok győztek az angolokkal szemben, bár vezérükről, Hódító Vilmosról a legtöbben ma azt gondolnák, valami kigyúrt fazon egy párkeresős realityben.)

Douglas Adams, 1952-2001 (thetimes.co.uk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése