2023. október 13., péntek

Lakossági önfelszopás

Ma kora délután, az ebéd utáni séta közben belehallgattam a néhai Karc FM (ma már Hír FM, a takarékosság jegyében hírtévé kettő lett belőle, kép nélkül) egyik legirritálóbb műsorába, a Paláver című lakossági epeömlésbe. Pontosabban egy pár héttel ezelőtti adásba, az archívumból. Ez olyan drágabolgárúr-típusú betelefonálós önhergelés, csak a másik szekértáborból, és némileg alpárbbi stílusban. Na jó, sokkal alpáribb stílusban.

Az egyik betelefonáló először is fényesre nyalta a műsorvezető, Gajdics Ottó kormányhitű sajtókomisszár hátsóját („Maga a példaképem!“ - te jóságos ég...), aztán olyan rohamot intézett a józan ész ellen, hogy majdnem nekimentem tőle egy kukának, ráadásul épp nem volt hová leülnöm. Pedig ettől rám fért volna.
Először is közölte az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy az ukránok „neonáci fasiszták“, de egytől egyig ám, és van pofájuk azt hazudni, hogy az oroszok kezdték a háborút. Pedig mindenki tudja, aki nem a nyugati szennymédiával mossa az agyát, hogy az ukránok támadták meg Oroszországot, így a ruszkik csak  a határaikat védik. A Zelenszkij pedig egy aljas, mocskos, szarházi gazember, akit ő igen nagyon gyűlöl, mert az ilyen férgeket csak gyűlölni lehet...

Na, ez volt az a pont, ahol Gajdics elvtárs is közbeszólt, hogy ennyire azért nem kéne messzire menni, de jellemző mód csak azt bírta kipréselni magából, hogy ez a hangnem azért sok hallgatójuknak biztos nem tetszik. Meg hogy nem mindenben ért egyet a saját buborékjába beleőrült kocsmatöltelékkel, de azért köszöni szépen a betelefonálást. Szépen!

A faszihoz képest már szinte felüdülés volt Paranoia néni, a felcsútista rohamnyugdíjas, aki - bár ez a rádióban pont nem jött át - bizonyára felemelt mutatóujjal figyelmeztette a műsorvezetőt, hogy nem minden betelefonáló fideszes, aki azt mondja magáról. A liberálnáci baloldal keze már ide is betette a lábát, szóval éberség elvtársak, éberség mindenek előtt.

És nincs mit csodálkozni, ez van, ha egy „közéleti“ műsor nem a véleményekről, ne adj isten vitákról szól, csak arról, hogy rádiósok és hallgatók együtt fújják tovább a nagy közös buborékjukat, egymás vállát veregetve, hogy hát igen, már megint kurvára igazunk van mindig, pedig a fél világ ellenünk. (Amúgy tényleg úgy beszélnek, mintha kedvenc pártjuk durván ellenzékben lenne, tizenéve már, és ők lennének egy elnyomott kisebbség utolsó szószólói, akik ki merik mondani az igazságot.)  Ez így egyszerre szánalmas, dühítő és rém szórakoztató (amíg Bolgárúr műsora inkább unalmas), no meg amúgy sem ittam kávét ebéd után, szóval nekem speciel jól is jött. Mármint a lefelé tendáló vérnyomásomnak.


p.s. Az ominózus rádiótévé-műsor harci felcsútistái által (a saját vezérük mellett) felszopott orosz hatalom, ismét igen civilizált módon állt ki az őt bírálók ellen. Egy korábbi posztba (Két nő) már emlegettem Marina Ovszjannyikovát, aki élő adásban tüntetett a háború ellen, nos őt most épp megmérgezték párizsi emigrációjában, a na vajon kik? VV Putyin titkosszolga jellegű bérgyikosainak amúgy is kedvenc módszere a mérgezés, de B-tervként bárkit kivágak egy tizenkettedik emeleti ablakból is. (És ha az se megy, még mindig le lehet lőni a nem putyinista ellenzékit ellenséget, ahogy történt a szintén újságíró Anna Politkovszkajával, még 2006-ban.)
Ovszjannyikova egyébként túlélte, már jobban van, de még orvosi felügylelet alatt áll, meg gondolom a francia nemzetbiztonság is védi.

Update: Ovszjannyikovát mégsem mérgezték meg, csak ez volt a francia a hatóságok erős gyanúja, így hozta le minden komolyabb hírügynökség, amit az érintett viszont cáfol, miszerint nem találtak mérget a szervezetében. Attól még nyilván az orosz szolgálat célkeresztjében lehet, azaz kerülje a sokadik emeleteket. És változatlanul rémes, hogy egy ilyen gyilkossági kísérletet simán kinézünk a putyini diktatúrából, sok-sok példa alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése