2023. október 17., kedd

Klasszik retró csillagok

Tegnap este a 24.hu-n leltem rá erre a dologra. Filmecskére? Minden esetre rém vicces, hisz azt mutatja meg, hogyan nézett volna ki a Star Wars, ha 1923-bn forgatják, naná hogy némafilmként, recsegős fekete-fehérben. Mókás egy darab, bár vannak hibái. (Na ja, a két alkotó mesterséges mégnem-intelligencia segítségével csinálta, így lett Darth Vader egy tüdőbeteg viktoriánus gentleman, aki még a karlsbadi szanatóriumi kúráját is szmokingban dohányozza végig, de az udvarban azért lenyírja a füvet, és bírja a cuki cicákat.. Jabba viszont remek, mint fogazott meztelen csiga, ha már jellemét tekintve egy féreg, Csubakka hajléktalan, alkoholista jeti, a robotok túlméretes kalapdobozok lábakkal, Luke meg egy nyamvadt középosztálybeli senki, akit épp a múlt héten vágtak ki a bentlakásos iskolából, mert leszopta a gondnokot a  fiúvécében. (Pedig hol máshol, egy fiúiskolában nincs lányvécé!)
Leia frizurájára pedig nincsenek szavak, csak valami emfatikus hörgés, amit úgy lehetne leírni, hogy brooáááff...


Itt meg lehet nézni azt is, milyen lenne a klasszikus űropera, ha olaszok forgatták volna le, persze gengszterfilmként. Ócska, nyilvánvalóan. Persze mivel eleve vicces nem létező filmek előzeteseit elkészíteni, gondolom jókat röhögtek mindkét szkeccs alkotói, de néha még én is. A kedvencem azonban ebben az alműfajban és tematikában az alábbi darab, ami azt mutatja meg, milyen lett volna, ha Wes Anderson forgat abban a messzi-messzi galaxisban:


Bár a Sztárvórzok Háborúja fanchise a Disney uralom alatt kifáradni látszik, de a legenda permanens mémesülése töretlen, a generációm gyerekkori mitológiájából így lesz kortárs népművészet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése