2023. október 1., vasárnap

A Mindennek Arca Van-paradigma

Most már egész biztos, hogy a pálinkás disznóvágás, a névtelen feljelentése és a sírva vigadva hátrafelé nyilazás országa vagyunk, no meg a személyi kultuszé. Az agyar magyarok képtelenek felfogni bármely jelenséget, melyet nem lehet egy személyhez kötni, aki viszont hézagmentesen elhelyezhető, az angyal vagy ördög kategóriák valamelyikében, átmenet a kettő között nincs. A cizelláltság, netán ellentmondásosság a romlott nyugat ostobasága, nálunk a világ, akár egy olcsó western: a fehér kalapos cowboyok a jó fiúk, a fekete kalapos rablók a rosszak, és pont.

Úgyhogy számunkra mindennek arca van. Húsz évig ment, hogy ha késik a négyeshatos akkor az a rohadt Demszky a hibás, (a szociálpszichológiában ezt hívják személyi oktulajdonításnak) ma meg Karácsony van, ha bedugul a Kiskörút, miközben azért drága a legszarabb sajt is, mert O1G. Nálunk nem romák vannak, hanem Győzike, Közepes Grófo meg LL Inkább Senior, nem baloldal, hanem Gyurcsány, nem ifjúság, hanem a Kőgazdag Picsogók "sztárjai" (mert a tabloidokban mindenki sztár, aki heti tíz percnél többet látszik a tévében és elegen kattintanak a nevére), de ugyanígy nincs fodbal, csak aktuálisan van ez a Szoboszlai nevű csávó.

Utóbbiról nem igazán tudtam, ki a nyavalya lehet, hisz még mindig nem jutottam el odáig az életemben, hogy megnézzek egy fodbalmeccset, de most utánanéztem: a srác idéntől a Liverpoolban játszik, állítólag igen jól. És ettől kezdve már le se írják az egykor mértékadónak tekintett hírportálok, hogy Liverpool, csak annyit, hogy "Szoboszlaiék". De komolyan, úgy kellett rákeresnem, lánykori nevén melyik csapat is lehet a Szoboszlaiék FC? Gondolom, következő lépésben már a településből, mármint Liverpoolból is annyi marad csak, hogy Szoboszlai Városa, a Beatles meg mondjuk le se lesz szarva, hisz egy öntudatos, fodbalizmusban büszkén szenvedő  magyarnak mit sem jelent az öt felejthetetlen fickó, John, Paul, George, Ringo és ööö.... Bob(?).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése